Spruitjes met amandelen en pancetta

spruitjes met amandelen en pancetta

Spruitjes; er zijn mensen die er een verschrikkelijke hekel aan hebben. Er
zijn mensen die bij het ruiken van spruitjes de meest gruwelijke
jeugdherinneringen krijgen. Sommigen van hen vertellen van de geur alleen al
misselijk te worden… Anderen maken er achteraf fantastisch proza van. Weer
anderen noemen onze voormalige vorstin de “Spruitjeskoningin”, en nog weer
anderen maakten daar een prachtige sketch over. Spruitjes horen onmiskenbaar bij
Nederland ook al heten ze dan officieel overal “Brusselse spruitjes”.

Er zijn ook voorstanders van spruitjes, ikzelf heb ze altijd lekker gevonden.
Mijn moeder kookte ze kort en de spruitjes kwamen bij ons mooi groen, glanzend,
met een beetje gesmolten boter en wat nootmuskaat, op tafel. Ik had dus niets te
klagen. Paul wel, zijn moeder kookte de spruitjes tot ze zachtgeel/bruin waren.
Dat verspreidde op winterse dagen een verschrikkelijke lucht in huis. Genoeg om
een trauma aan over te houden…In de prille begindagen van ons huwelijk (wij
trouwden in het najaar) was de aankoop van een pond spruitjes dus reden voor de
eerste echtelijke ruzie! Eigenwijs als ik ben besloot ik de spruitjes toch
gewoon klaar te maken zoals ik thuis gewend was; gewoon kort gekookt, klontje
boter erover en wat vers geraspte nootmuskaat. Na enige aarzeling besloot Paul
toch maar eens te proeven en hij was meteen verkocht! Spruitjes staan sindsdien
bij ons vast op het menu in de wintermaanden.

Vandaag lagen ze op de markt, niet uit Kenia, Peru of weet-ik-waar-vandaan
maar gewoon Nederlandse spruitjes, en daarmee is het herfst/winterseizoen echt
geopend wat mij betreft!

Voor alle spruitjeshaters, maar vooral voor de spruitjesliefhebbers een mooi
recept vandaag. Een combinatie van een aantal recepten werd het; Spruitjes met
amandelen en pancetta;

  • 500 gram spruitjes, schoongemaakt
  • een klontje boter
  • 2 eetlepels pancetta, in fijne reepjes gesneden
  • 1 teen knoflook, geplet en fijngehakt
  • 3 eetlepels geschaafde amandelen
  • wat nootmuskaat
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas, vers geraspt

Gaar de spruitjes 10 minuten in kokend water met wat zout. Giet ze af en
schik ze in een ovenschaal. Bak de pancetta in de boter en voeg er de knoflook
bij en de amandelsnippers bij en bak ze even mee. Verdeel het
spek/amandelemengsel over de spruitjes, strooi er de Parmezaanse kaas over en
zet de schaal in de oven op 200 graden.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *