Spekkersen…

Napoleonkersen...

De kersentijd is voorbij, morgen begint de maand september alweer. Maar ik kwam de foto tegen en ik dacht: Als ik er nu niks mee doe dan verdwijnt het plaatje in een stoffig hoekje van ons archief en da’s ook zonde… Dus:

In mijn jeugd at ik ze, en ik at ze graag. Er ging geen jaar voorbij of er kwam in de zomer wel een maaltje spekkersen voorbij. Waar men ze vandaan haalde, ik zou het niet weten. Misschien kwamen ze bij ons vroeger algemener voor, misschien hadden kennissen van mijn ouders een boom. En ook opa Jehan keek elk jaar volop uit naar dat fruit, al was het alleen maar omdat opa geen andere kersen in zijn kersenpannenkoek duldde dan spekkersen.

We liepen met Julia over de weekmarkt in het Zuid-Belgisch stadje Arlon. Daar lagen die spekkersen te pronken en ik werd er meteen hebberig van. Julia, een gekend kersenliefhebber, huppelde intussen alweer ruim twintig jaar rond op deze aarde, maar spekkersen kende ze in het geheel niet. En daar, aan die marktkraam, realiseerde ik me dat ik de kersen ook al in geen jaren meer gezien had, laat staan geproefd. Alle reden om een maaltje te kopen.

Over de oorsprong van de oerspekkers bestaan verschillende verhalen, maar zoveel is duidelijk: het ras werd ontwikkeld rond 1800 in de buurt van de Duitse stad Halle. Binnen enkele jaren verspreidde de kers zich over Europa en het was een tuinbouwer en rasveredelaar uit het Belgische Henegouwen, genaamd Louis Parmentier, die de kers in 1828 de naam gaf waaronder ze tot aan de dag van vandaag wereldwijd bekend staat : Bigarreau Napoleon. Andere gangbare, maar meer lokale namen zijn Kaizerskirsche, Grosse Prinzessin, en bij ons dus Spekkers.

De spekkersenboom bloeit in april en mei, en de vruchtjes worden in juli en augustus geoogst. De bomen zijn evenwel gevoelig voor een aantal ziekten en de vruchten willen nogal eens barsten door toedoen van een flinke regenbui. Bovendien eisen de bomen een rijke boden. (Mogelijk allemaal redenen waarom ik die spekkers bij ons niet meer zie…)

De kersen hebben stevig vruchtvlees dat een zoetig sap bevat. De kleur van het vruchtvlees is geel met soms hier en daar een rood vlekje. De smaak van de kersen is heerlijk, een heel mooie balans tussen zoet en een tikje bitter. De vruchten worden roder naarmate ze rijper worden, maar ze blijven altijd voor een deel geel. De kersen bevatten opvallend veel vitamine C.

De spekkersen die we op die markt in Arlon kochten kwamen uit de Haspengouw, zeg maar het Belgische equivalent van onze Betuwe. En ze waren dus écht zo lekker als vroeger. Zouden ze ook écht zo zeldzaam zijn als ik nu denk?

Ik vroeg nachtcollega Johan of hij spekkersen kende. Nou en of, zei hij, het zijn de lekkerste kersen uit mijn jeugd. Ik zie ze tegenwoordig nooit meer. Vervolgens stelde ik dezelfde vraag aan Loes, een aanmerkelijk jongere collega die me in de ochtend af kwam lossen. Nee, zei Loes, die ken ik niet. Hoewel, als ik de foto bekijk doet het me denken aan iets dat ik wel eens bij mijn oma zag.

Hoewel dat gevraag van mij niet de waarde heeft van een representatieve steekproef, geeft het toch iets aan van mijn vermoeden: de spekkers verdwijnt uit ons zicht. Wat zonde!

(Voor dit artikel maakte ik onder andere gebruik van de website van de Fruitpluktuin in Haaksbergen.)

© paul

 

15 thoughts on “Spekkersen…

  1. Wat een prachtige foto. Roept bij mij de associatie op van een stilleven van een oude Hollandse meester. Echt een ‘ plaatje’.

  2. Wij hadden in Wanroij een boom in onze tuin. Kersen waren heel lekker. Na verhuizing in 2000 nooit meer gezien. Woon nu een jaar in Winnipeg in Canada en kom ze zomaar in de supermarkt tegen! Genieten

  3. we hebben ook een grote spekkersen boom in de tuin van ons ecocentrum in Enschede. Ze zijn op dit al moment rijp (het is 15 juni!) en je kunt ze bij ons gratis proeven, zolang ze er nog zijn. kijk op http://www.ecocentrumemma.nl.
    Ik heb de boom ooit gekocht bij Ten Elzen in Neede.
    Vriendelijke groeten, susanne groten

  4. Bij ons in de tuin staat ook een spekkersenboom (4jaar) . Wat groeit deze soort hard en wat een top kersen. Bij ons zijn ze inmiddels ook rijp. Helaas zijn er veel aangepikt door merels.

    Mijn oma, inmiddels 94 maakte ook een klein slrongetje toen ze de spekkersen zag. Ze vond het een schande dat deze soort niet bij de ah of jumbo te vinden is!

  5. Ik heb ze deze week op de markt in Winterswijk gekocht. Misschien komen ze op wat meer plekken te koop. Ik kende ze niet, maar een oudere man aan de kraam was zo enthousiast, dat ik een maaltje heb meegenomen. Tjemig, wat zijn die lekker zeg. Hopelijk hebben ze de spekkersen volgende week ook nog😄

    • Wij waren even op vakantie dus ik kon niet op je berichtje reageren. En wat zeker zo erg is, de spekkersenoogst bij ons in de buurt is al voorbij. Ik ga er morgen alsnog achteraan.
      En ja Karin, Spekkersen zijn onwaarschijnlijk lekker!

      Groet, Paul, Ministerie enz…

  6. Wij hebben een boom in de tuin en de kersen zijn bijna rijp . De boom is dit jaar bijzonder rijk gevuld met spekkersen ! Hij stond al in de tuin toen wij hier kwamen wonen 14 jaar geleden . Uit mijn jeugd herinner ik me deze kersen heel goed : heerlijk, vooral op de vlaai. 😋

  7. Bij ons in de tuin staat ook een boom vol spekkersen. Ik heb er al veel geplukt maar de beste hangen altijd waar je niet bij kunt. Dus.. vogels sla je slag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *