Prei, een heel gewone groenten. Wij gebruiken het bijna dagelijks, in de soep, nasi, bami, stoofpotten noem maar op, maar gewoon puur prei als groenten raakt bij ons een beetje in de vergetelheid. Jammer, prei is smakelijk, gezond en goedkoop. Jeroen Meus bracht me op een idee; gestoofde prei met gerookte zalm en een saus van kruidenkaas.
De prei wordt gebraiseerd zoals dat met een deftig woord heet. Eerst even stoven in wat boter, dan water toevoegen en dan zachtjes verder garen. Zo krijg je heerlijke romige prei. De prei moet zeker goed gaar zijn, ‘al dente’ is geen optie voor deze groenten. Op piepende harde prei zit niemand te wachten.
Gebruik voor dit gerecht alleen het witte gedeelte van de prei, de rest kan in de soep.
- voor vier personen:
- 8 stukken prei van 6 tot 8 centimeter
- een flinke klont boter om te stoven
- wat water
- 8 plakjes gerookte zalm
- voor de saus
- 200 gram kruidenkaas ( Boursin of iets dergelijks)
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 1/2 liter melk
- peper en zout
De prei; smelt de boter in een pan en smoor daarin de stukken prei zachtjes aan. Doe er een scheutje water bij zodat de prei net onder staat en zet een deksel op de pan. Laat de prei zo op een laag vuur garen. Maak intussen de saus. Smelt de boter en voeg de bloem toe. Roer tot een gladde roux. Giet de melk er bij en laat de saus al roerend indikken en garen. Smelt de kruidenkaas in de saus en kruid af met wat peper en zout. Meng het vocht van de prei door de saus.
Rol de plakjes zalm om de prei en giet de saus er over. Serveer met gekookte aardappeltjes.
Kopje espresso toe!
© ellen.