Italiaanse runderrollade

taliaanse roladeHet oorspronkelijke recept voor deze Italiaans getinte rollade vond ik een paar jaar geleden in Vrij Nederland. Zij hadden een rubriek Fratello e Sorella waarin Karin Munster en haar broer Frans wekelijks van gedachten wisselen over eten in Italie. Zij noemden deze rollade “Bruciuluna alla Siciliana”. Ik maak dit gerecht regelmatig en natuurlijk is het recept inmiddels een geheel eigen leven gaan leiden. Ik noem het dus maar Italiaanse rollade. De vulling bestaat uit gehakt, twee soorten kaas en kruiden. Voor de buitenkant gebruik ik een lap rosbief. Vraag bij de slager om een platte lap rosbief. Als je uitlegt dat je een rollade gaat maken weet een goede slager precies wat je nodig hebt. Ik klop met een vleeshamer de lap rosbief tussen folie zelf uit tot een platte lap van ongeveer A4 formaat. Je kunt ook vragen of de slager dat voor je wil doen.

 • voor vier personen:
 • een lap rosbief van ongeveer 400 gram, uitgeklopt tot A4 formaat
 • 250 gram gehakt, half om half
 • 40 gram Pecorino
 • 80 gram oude kaas
 • wat brood in melk geweekt
 • 1 ei
 • zout en peper, nootmuskaat
 • wat rozemarijn en een paar blaadjes salie, fijngehakt
 • olijfolie
 • 1 wortel in kleine stukjes gehakt
 • 1 flinke ui, fijngehakt
 • 2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes gesneden
 • 1 teentje knoflook, geplet en fijngehakt
 • 3 eetlepels tomaten passata
 • een glas droge witte wijn

 Meng de beide kaassoorten, het brood de kruiden en het ei door het gehakt. Vorm er een rol van en leg die op de lap rosbief. Vouw de rosbief om de vulling en bind de rollade met keukengaren op. taliaanse rolade

Verwarm de olijfolie een bak daarin de rollade aan alle kanten mooi bruin. Haal het vlees uit de pan en bak vervolgens in dezelfde pan de ui en knoflook even aan. Voeg de stukjes wortel en bleekselderij toe en smoor ze even mee. Doe er de tomatenpulp bij en het glas witte wijn. Breng alles weer op temperatuur en leg de rollade terug in de pan.  Voeg eventueel nog wat bouillon toe en stoof het vlees in 50 minuten gaar.

Haal de rollade uit de pan en pureer de saus met de staafmixer. Proef de saus en voeg eventueel wat peper en zout toe. Verwijder het keukengaren en snijd de rollade in dikke plakken. Dien op met de saus.

Wij aten er nieuwe kleine aardappeltjes bij en sperzieboontjes. Heel gewoon en toch bijzonder.

Kopje espresso toe!

© ellen.

One thought on “Italiaanse runderrollade

 1. Wat fijn dat jullie er weer zijn! Daar wordt ik als trouwe lezer simpelweg gelukkig van; dit vanzelfsprekend omdat het zeer lezenswaardig is en vaak ook erg lekker.
  Gaan jullie hier nog maar lang mee door!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *