Kip met citroensaus en risotto

kip en risotto 001

Het wordt hoog tijd dat we vakantie krijgen; verkouden, grieperig, moe, tijd tekort, te somber weer, kortom wij zijn toe aan een paar dagen onbezorgd niets doen. Ook dit weblog krijgt niet de nodige aandacht, er staat al weer te lang een stukje kaneelcake om naar te kijken. Niet dat er hier niets anders gegeten is, maar het kwam er gewoon even niet van. En toen was de foto gisteren ook nog onscherp, wel sfeervol, dus ik plaats deze afbeelding toch maar, want lekker was die kip wél.

Er duikt de laatste tijd een nieuwe kreet op; “troosteten”. Ik kon me er niet zoveel bij voorstellen; als ik me beroerd voel en behoefte heb aan troost , is eten wel het laatste waar ik aan denk. Bij een heleboel mensen blijkt dat anders te werken. Zij willen zacht zalvig voedsel in tijden van onbehagen. Toen ik gisteren thuis kwam lag er een briefje van Paul op de keukentafel; “ik kon niet slapen, heb tot drie uur liggen hoesten. laat me maar wat langer slapen”. Tsja, wat dan? Eten koken, of gewoon maar een boterhammetje? Tegen zeven uur besloot ik toch maar te koken, iets zachts en zalvends, troosteten dus. Drumsticks van biologische kip en erbij risotto met gedroogd eekhoorntjesbrood, zachter kan het niet!

Voor vier personen:

Neem een goede biologische kip. Je kunt een hele kip kopen en zelf in 8 stukken verdelen of koop bijvoorbeeld drumsticks of poten.

Voor vier personen 2 drumsticks per persoon.
boter, peper zout
1 heel fijngehakte ui
2 1/2 dl bouillon

voor de saus 3 eidooiers en 3 eetlepels citroensap

Braad de stukken kip in de boter aan alle kanten heel lichtbruin, voeg de ui toe en smoor even mee. Blus dan af met de bouillon en laat de kip nu ongeveer 45 minuten zachtjes garen. De gaartijd is heel afhankelijk van het soort kip dat je gebruikt. Een biologische kip heeft een langere gaartijd nodig.
Als de kip gaar is moet het vocht bijna helemaal verdampt zijn. Is er nog veel vocht in de pan laat het dan verdampen door even zonder deksel door te stoven.

Klop in een kom de dooiers los en voeg er beetje voor beetje het citroensap bij. Klopt nog even tot je een mooi zalvig mengsel hebt en giet de saus over de kip. Zet het vuur meteen uit.
Roer snel alles goed door zodat de kip omhult wordt met de saus. Leg de stukken op een voorverwarmde schaal en giet de rest van saus erover.

risotto met paddestoelen 010

De risotto met paddenstoelen beschreef ik hier al eens. Ik dacht eigenlijk een restje over te houden om vandaag te verwerken in een ovenschotel, helaas. Het Kind kwam even langs en alles ging schoon op! Troosteten dus voor verkouden grieperige mensen!

En espresso toe!

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *