Kerst; wat zullen we eten?

kerst 2013
Aan de bezoekersaantallen op deze website te zien bent u  op zoek naar een mooi recept voor het kerstdiner. Ieder jaar rond deze tijd stijgen onze bezoekersaantallen en meestal schrijven wij dan ook dagelijks stukjes met aanbevelingen voor het kerstdiner. Dit jaar kwam het er nog even niet van, gewoon te druk met onze eigen voorbereidingen, maar de bezoekersaantallen blijven stijgen dus kennelijk vindt u tussen de ‘oude’ recepten toch wel wat u zocht.

Zoals al jaren en jaren eten we in ons huis met 20 personen. Ik kook, anderen zorgen voor de logistiek van tafels, stoelen, glazen en serviesgoed. Neel maakt een menukaart, Ans en Neel pakken de (tweedehands) cadeautjes in en zorgen dat ze bij de juiste personen belanden. Ook het opruimen, in- en uitruimen van de huiskamer, laat ik aan anderen over en beloofd is dat op 26 december alles weer pico bello in orde is. Het uitdenken van het menu doe ik het liefste zelf. Niet alles is te maken voor 20 personen, onze keuken is wel goed geoutilleerd, maar niet echt uitgerust voor zo’n groot gezelschap. En dan zijn er natuurlijk de persoonlijke beperkingen waar ik rekening mee wil houden; géén schaal of schelpdieren wegens een heftige allergie, geen wild of paardenvlees wegens principe, géén rauwe eieren wegens zwangere dochter… Het is dus altijd wikken en wegen; wat is mogelijk, waar kan iedereen van genieten… Ik heb inmiddels geleerd dat er zo min mogelijk ‘inspraak’ moet zijn. Dat verwart zaken alleen maar en uiteindelijk is iedereen toch tevreden. Maar goed, genoeg over ‘ons’ kerstdiner. U zoekt op deze website:  hertenstoofpotje, eend, platgeslagen kwartels, ossenstaart, langzaam gegaarde lamsbout en wat al niet meer. Het is allemaal te vinden via de zoekmachine aan de bovenkant van deze website. Voor wie nog niet goed weet wat er zoal met kerst op tafel kan worden gezet, hebben we een aantal KERSTTIPS. Tik kersttips in en een keur van suggesties komt voorbij. Soms voor grote gezelschappen, soms voor maar twee personen. Ook reageren kan. We zullen de komende dagen alert op reacties en vragen ingaan. Ach, verder nog wat goede raad; maak lijstjes, niet alleen voor de boodschappen, maar ook wie wat moet doen, wie zorgt voor de tafelversiering, wie voor het serviesgoed en de glazen. Neem op tijd even rust om te overdenken of alles volgens plan loopt en ga vooral niet experimenteren met moeilijke recepten. Houdt het simpel.

Ik ben er intussen uit wat er bij ons deze kerst op tafel komt, een mooi menu vind ik zelf, voor 20 personen:

  • een Terrine van zalm en broccoli met een luchtige saus
  • daarna Heldere Bouillon met verse kervel
  • het hoofdgerecht Gepekelde Poussins onder de huid gevuld met truffel,  erbij sinaasappelsaus, een peertje van aardappelpuree, boontjes en een lauwwarme salade van selderij
  • Drie soorten kaas met druiven en noten
  • Tiramisu, en voor onze zwangere dochter een Super Bombe (zonder  rauwe eieren)
  • Koffie, bonbons en natuurlijk cadeautjes.

Ik wens u alleen een fijne voorbereidingen een bijzondere, heerlijke kerst!

© ellen.

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *