Gefrituurde artisjokken met knoflookmayonaise

 gefrituurde artisjokken

Een klein voorgerechtje vandaag. Wij eten vaak een voorgerecht, meestal een salade met wat vis of vlees of een kaasje maar het komt er vaak niet van het voorgerecht hier te beschrijven. Vandaag dus maar eens:

Gefrituurde artisjokken met zelfgemaakte knoflookmayonaise. Ik ben dol op artisjokken, vers, maar ook uit blik vind ik ze nog best lekker. Paul is er niet gek op maar een compromis is de knoflookmayonaise. Voor dit voorgrecht gebruik ik meestal artisjokkenharten uit blik. Je kunt het ook maken met verse kleine artisjokken maar die kan ik hier in de buurt nooit kopen. In Luxemburg zorgen de vele Italianen ervoor dat ze daar in het voorjaar volop te koop zijn. Je koopt dan een bosje artisjokken. Ze zijn op dezelfde manier te gebruiken. Binnenkort zal ik een mooi gerecht maken met zo’n bosje artisjokken. Vandaag is het een beetje ‘behelpen’ met blik.

 • Voor twee personen een 1/2 literblik artisjokkenhartjes (meestal zitten er zes in één blik, 3 per persoon is een mooi aantal)
 • 1 losgeklopt ei
 • wat bloem, vermengd met wat peper en zout
 • een paar blaadjes sla
 • olie om te frituren
 • zelfgemaakte knoflookmayonaise

Laat de artisjokkenharten even goed uitlekken en wentel ze door het losgeklopte ei en vervolgens door de bloem. Frituur ze in de hete olie een paar minuten tot ze mooi bruin zijn. Laat ze even op keukenpapier uitlekken. Bekleed de borden met wat slablaadjes en schik de artisjokken daarop. Geef er een klein schaaltje bij met knoflookmayonaise.

Sauzen uit een potje zijn eigenlijk nooit zo lekker maak dus zelf knoflookmayonaise; Er is één gouden regel voor het maken van mayonaise: alle ingredienten moeten op kamertemperatuur zijn!

 • 3 ei dooiers
 • mosterd
 • zonnenbloemolie en, eventueel, een scheut olijfolie samen ongeveer 350 ml
 • citroensap
 • peper en zout.
 • 2 tenen knoflook uit de knijper.

De dooiers en de mosterd in een grote kom doen, de mixer in de hoogste stand, en dan druppel voor druppel de olie erbij doen tot het begint te binden. Als de massa eenmaal gebonden is kun je de olie er in grotere hoeveelheden tegelijk bij gieten. Zout peper en citroensap toevoegen en tot slot de knoflook.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *