Saté en nasi goreng

saté en nasi

Wij gaan een paar dagen naar onze caravan in Luxemburg. Het Kind zal op het huis passen, de planten water geven en misschien wel wat onkruid plukken. Gisteren namen we vast afscheid, nog wat wijze raad en natuurlijk wat te eten. Ik bedacht dat er vast nog wel wat meer bezoek zou komen en besloot een flinke pan nasi te maken.

Nou is “Indisch” koken niet mijn sterke kant. Ik doe het niet vaak, dus bedacht ik dat ik Maja maar eens moest bellen voor goede raad. Maja is al jaren getrouwd met Bram en Bram is van Molukse afkomst. Maja heeft van haar schoonfamilie de kneepjes van de Indische/Molukse keuken geleerd en vergast ons regelmatig op mooie maaltijden. Ik at er pas nog heerlijke saté. Het vlees was niet geroosterd maar gebakken in de olie. Het vlees is dan heerlijk mals en knapperig van buiten. Maja gaf me telefonisch het recept. Het vlees moet je lekker lang te laten marineren. Ik had ongeveer 700 gram lamsvlees dat heb ik vrijdagavond in stukjes gesneden en in de marinade gezet. Zaterdagochtend bedacht ik dat dat toch wel wat weinig was en kocht nog 750 gram mooi doorregen varkensvlees, in stukjes gesneden en in de marinade gezet. Een deel van het varkensvlees gebruikte ik voor de nasi.

Ik geef hier geen exact recept, gewoon ongeveer, zelf even uitproberen.

  • Marinade;
  • Ketjap Kentel, zoet, scheutje olie, citoensap, een bouillonblokje, ketoembar, vetsjin, knoflookpoeder of verse knofloook, 1 fijngesneden ui, peper en zout, sambal. alles goed mengen en het vlees liefst een nacht laten marineren.
  • Natuurlijk moest er ook satésaus bij:
  • een grote pot gewone pindakaas, water, ketoembar, vetsjin, bruine suiker, trassi, verse gember, citroensap, knoflook en citroenblad. Goed roeren, langzaam verwarmen.

saté en nasi

  • Voor de nasi
  • 1 kilo rijst, een ui, 3 teentjes knoflook, wat prei, een beetje witte kool, een lente-ui, wat varkensvlees, een omeletje van drie eieren, ketjap, sambal.

De rijst gaarkoken en af laten koelen. Het varkensvlees even bruin en gaar bakken. Dan in de wok de groenten snel roerbakken. De rijst en kruiden erbij voegen. Het omeletje bakken, oprollen en in fijne reepjes snijden en door de nasi mengen. Intussen bakte Paul de saté, dat is mannenwerk! Buiten, in de elektrische frituurpan.

Een schaal met stukjes zoet-zure komkommer, wat kroepoek en gebakken uitjes erbij. Zoals ik al dacht, kwam er bezoek genoeg om de enorme pan nasi mee leeg te eten. De jongste Bediende, Marleen, de Keizer van Monera, Het Kind en Andy en natuurlijk wij zelf.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *