Risotto met vis en langoustines

risotto met langoustines en vis

Er lag al tijden een zakje in de diepvries met 8 langoustines. Te weinig om iets mee te beginnen, teveel om plaats in de diepvries in te nemen. Daar moest dus maar eens iets mee gebeuren. Ik had ook nog een stukje Vitoriabaars van ongeveer 250 gram en wat garnalenbouillon. Ik besloot maar eens een risotto met vis te maken. Bij officiele recepten gaan er dan meestal nog meer soorten vis in maar ik besloot gewoon eerst eens netjes op te maken wat er in huis was. Je zou deze risotto ook kunnen maken met garnalen, gebruik dan in ieder geval de schillen om bouillon te maken. Bouillon is een belangrijk ingrediënt in de risotto.

 • Risotto met langoustines en vis
 • 250 gram risottorijst ik gebruikte arboriorijst
 • 8 kleine langoutines
 • 250 gram gefileerde vis
 • 1 kleine ui
 • 50 gram boter
 • 1 glas droge witte wijn
 • versgehakte platte peterselie
 • 50 gram boter
 • maak de bouillon van :
 • water of een restje bouillon
 • de schalen, koppen en scharen van de langoustines
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 1 kleine rode peper
 • wat selderij en peterselie
 • peper en zout. Laat dat alles ongeveer 20 minuten zachtjes trekken.

Pel de langoustines en bewaar de schalen en koppen voor de bouillon. Snijd de vis in niet te kleine stukjes. Maak de bouillon en zeef hem na 20 minuten. Stoof de stukjes vis en de langoustines even gaar in de bouillon en houd ze apart. Houd de bouillon warm.

Smelt de boter in een pan met een dikke bodem. Fruit hierin de ui en knoflook zachtjes glazig.
Doe de rijst erbij en roer goed tot alle korrels met boter bedekt zijn. Als alle korreltjes heet zijn kun je de wijn toevoegen. Laat de wijn verdampen tot de ui en rijst droog zijn.

Voeg nu bouillon toe, telkens een á twee soeplepels per keer. Roer voortdurend over de bodem van de pan. Als de bouillon is opgenomen voeg je weer nieuwe toe.
Ga op deze manier 15 tot 20 minuten door. Doe na 10 minuten de restjes van de vissaus bij en blijf roeren tot de rijst gaar is. De korrels moeten van buiten gaar zijn en van binnen nog wat ‘beet’ hebben.

Draai het vuur uit, voeg de stukjes vis en de langoutines erbij en laat de risotto een minuut rusten. Meng dan de koude boter door de risotto. Breng verder op smaak met wat peper en zout en wat fijngehakte, platte peterselie. Sier de borden op met de scharen van de langoustines

Kopje espresso toe.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *