Last-minute-eten: een visschoteltje met een Spaans tintje…

27 apr. 2011

visschoteltje

Onze trouwe lezer had het al begrepen; wij waren er even een paar dagen
tussenuit! Wij vierden de paasdagen op onze vertrouwde stek in Luxemburg! En
natuurlijk waren we niet alleen, het gezelschap kwam met tussenpozen, maar
vrijdagavond waren we met vier kinderen, negen volwassenen en drie honden (en
een zwerfkat uit het dorp). Een prima gezelschap om een prachtig stralend
paasweekend mee door te brengen.

Daarover later meer beste lezer. Probleem blijft voor ons altijd het
thuiskomen; geen boodschappen gedaan, alles opgemaakt want we gingen toch weg…
Kom je laat thuis dan komt er nog even bezoek van de thuisblijvers om te horen
hoe-het-geweest-is…, en dan de volgende nacht/dag meteen weer werken…
Paul zei vanmorgen “Wat zullen we eten vanavond”? …Tja… Dat wordt dan zo’n
last-minute-maaltijd! Vanavond nog even snel na het werk naar de dichtsbijzijnde
winkel en maar zien wat er van te maken valt. Je kunt dan, heel laf en heel
duur, kiezen voor de voorgeprogrammeerde maaltijden uit pakjes-en-zakjes, je
kunt je ook laten inspireren door wat er in het schap aantrekkelijk uitziet;
noem het maar het ‘marktmenu’.

Vandaag zag de vis er prima uit. Ik had nog een paar mooie rijpe tomaatjes.
Ui en knoflook is hier standaard in huis, een glas witte wijn ook. Ik kocht dus
wat vis, kabeljauw uit IJsland, een zakje krielaardappeltjes en een onsje
gerookte ham. Dat moest toch iets worden?

  • Voor twee personen:
  • ongeveer 300 gram kabeljauw
  • 4 tomaatjes, in partjes gesneden
  • 1 kleine ui in snippers gesneden
  • 1 teentje knoflook, geplet en fijngehakt
  • 3 plakjes gerookte/gedroogde ham, liefst Serano
  • 1 glas witte wijn (ik gebruikte vandaag een droge witte Rhone wijn uit de
    buurt van Nimes)
  • een plukje saffraan
  • 250 gram nieuwe aardappeltjes in de schil even gekookt tot ze bijna gaar
    zijn
  • olijfolie
  • peper en zout
  • wat verse basilicum

Verwarm de oven voor op 180 graden. Week de saffraan even in een beetje witte
wijn en vijzel de draadjes fijn. Kook de aardappeltjes bijna gaar en giet ze af.
Smeer een ovenschaal in met een beetje olijfolie en schik daarin de stukjes vis,
de tomaatjes, de aardappeltjes de plakjes ham en wat peper en zout. Meng de
uiensnippers en de gehakte knoflook met wat olie. Giet de wijn met saffraan over
het geheel en meng voorzichtig. Schik er dan de olie met ui en knoflook over en
zet de schotel in de oven. Laat garen in ongeveer 20 minuten. (afhangkelijk hoe
dik de stukken vis zijn, gewoon even testen door voorzichtig te prikken in een
stukje vis) De schotel uit de oven halen en er nog wat verse basilicum over
strooien. Dien op met een groene salade. Wij waren heel tevreden over ons
“marktmenu”!

Kopje espresso toe.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *