De lange weg naar Santiago de Compostella, etappe 52…

Statue_d'Artagnan_Paris.
18-05-2014. De etappe liep van Mont Morsan naar Saint Severs, 21 kilometer.

Van alle helden uit mijn prille jeugd was dit de belangrijkste, ik vertel het je sterker: ik wás d’Artangnan. De jongste van de Drie Musketiers (de vierde dus..).

Mijn vader vertelde me het verhaal van de Franse soldaat. Hij schilderde de vierde musketier af als een boerenzoon, die furore maakte in het prestigieuze regiment van de Musketiers in Parijs. Hij kwam, zag en overwon. Hij deelde hier en daar een zwaardhouw uit, glorieerde in menig duel op de degen en plaatste zich zo in het middelpunt van de Koningsgetrouwen. Hij bevocht er zijn plaats in het elitekorps van het door edellieden gedomineerde regiment.

Mijn vader was een groot verhalenverteller. Het merendeel van zijn verhalen gingen over onze contreien; Gemert, de Peel. Mijn vriendjes en ik hingen aan zijn lippen. Vertelde hij meer exotische verhalen dan betrof dat doorgaans de ingedikte inhoud uit de wereldliteratuur die hij in het tijdschrift van Readers Digest had gelezen. Readers Digest had het voorwerk voor hem gedaan en de wereldliteratuur teruggebracht tot in hun ogen menselijke proporties. Een omvangrijk werk als De Graaf van Monte Christo, in de nieuwe Nederlandse vertaling een goede zevenhonderd bladzijden tellend, brachten ze schaamteloos terug naar 30 pagina’s, hapklare brokken zogezegd. (Je wilt niet weten wat mijn vader maakte van Ivanhoe van Sir Walther Scott…)

Zoals elk groot verteller bekommerde mijn vader zich niet om de literaire juistheid, net zomin als de redacteuren van voornoemd periodiek dat deden. Van goede smaak hadden zij geen last. Het verhaal behoefde ook niet te kloppen, mits het maar goed verteld werd.

Een mooi verhaal hoor, van die boerenzoon, maar niets is minder waar. Ook Alexandre Dumas, die de fantastische schelmenroman De Drie musketiers schreef maakte zich schuldig aan verdichting en romantisering. Het is hem, als groot literator, te vergeven…

Charles de Batz de Castlemore, Compte d’Artagnan was een telg uit een adelijk geslacht in de contreien waar de wandelaars lopen. Hij was Graaf van Artagnan. Hij had omwille van zijn adelijke titel gewoonweg recht op zijn plaats in het eliteregiment van Musketiers.  D’Artagnan maakte snel carrière en schopte het tot 1e Musketier, kolonel zou je heden ten dagen zeggen. In die hoedanigheid nam hij deel aan de campagne tegen de Nederlanden. Het pakte slecht voor hem uit, hij sneuvelde bij het beleg van Maastricht in 1673. Hij ligt er waarschijnlijk ook ergens begraven.

D’Artagnan is geboren in het gebied waar de pelgrims doortrekken, maar dat had je waarschijnlijk al wel begrepen…

Enfin,.. gestart werd er die dag pas om 08.00 uur. De wandelaars liepen op met Jean-Pierre, die voor een deel dezelfde route volgde. Het ging maar langzaam, Ans en Jan hadden tijd genoeg. Deze dag hoefden ze slechts 20 kilometers te overbruggen en er was dus alle gelegenheid om de omgeving goed in zich op te nemen..

Men onderzocht oude huisjes, stond stil bij een kippenren, bestudeerde een kudde koeien en snuffelde aan bloemetjes, kortom men zwierf ontspannen en op het gemak door het landschap.

Na 10 kilometer was er de gelegenheid om een kop koffie te drinken en de benen te strekken onder een terrastafel. Jean-Pierre evenwel begon zich wat zorgen te maken. Waren Ans en Jan al op de helft van hun dagtocht, hij had nog een goede 23 kilometer te gaan. Aangezien er was afgesproken om samen te lopen toonden Ans en Jan zich solidair en stapten de rest van de tocht wat steviger door.

Het kon dan ook zomaar zijn dat de pelgrims zich om klokslag 13.00 uur meldden bij de camping waar Froukje, Gijs en Guus een slaapplaats hadden geregeld. Ditmaal was het onderkomen een oude caravan met een grote voortent, plaats genoeg voor vijf logees.

Er werd een wasje gedaan, er werd wat geschreven, er werd gedronken, er werd gebuurt en Froukje verzorgde een heerlijke maaltijd. Verder deed men niets!

Behalve dan natuurlijk het notoire geknuffel met die kleine dondersteen…

© paul

Klik bij Catagories (in de rechter kolom), of onder dit artikel op reis naar Santiago voor alle artikelen. En voor het overzichtskaartje van Sas: klik op de link hieronder.<iframe src=”https://mapsengine.google.com/map/embed?mid=zdjs6EO5tq8A.klZPafK3sUQo” width=”640″ height=”480″></iframe>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *