Kapucijners met spekjes en een Italiaans tintje…

kapucijners

Het seizoen is maar kort, je moet dus even goed opletten welke groentenleverancier ze verkoopt; “Hollandse kapucijners”. Jaren moesten we er naar zoeken en vragen maar ik moet zeggen dat er dit jaar op de Helmondse zaterdagmarkt een groot aanbod van deze mooie peulvruchten was. Zouden de groentenleveranciers toch eindelijk iets doen met onze vergeefse vragen naar…Goed, ze zijn nu te koop. Wij kochten superkwaliteit. Eén kilo (ongedopt) is dan ruim genoeg voor twee personen, wij eten er dan geen aardappelen of andere koolhydraten bij.

Ik bereidde de kapucijners zoals ik ook verse doperwtjes of de eerste kleine tuinboontjes klaarmaak. Heel simpel, een beetje afgekeken van hoe de Italianen dat doen met hun verse peulvruchten; smoren in wat olijfolie met weinig water geeft, vind ik, een mooie ronde smaak aan deze delicate verse peulvruchten. Het zout altijd pas ná het garen toevoegen, anders worden de schilletjes taai!

  • Voor twee personen
  • 1 kilo kapucijners, ongedopt
  • 1 teentje verse knoflook
  • 100 gram pancetta, in kleine blokjes gesneden
  • 2 eetleples olijfolie
  • wat water
  • zwarte peper
  • zout
  • wat platte peterselie

Verwarm de olie en smoor daarin de knoflook met de helft van het spek. Voeg de kapucijners toe, flink wat versgemalen zwarte peper en een paar lepels water. Smoor de erwtjes in ongeveer 10 minuten mooi beetgaar. Het vocht zal nu ook ongeveer verdampt zijn. Bak intussen de rest van de spekjes en strooi die over de kapucijners. Voeg eventueel wat zout toe en wat vers gehakte platte peterselie.

kapucijners

Kopje espresso toe!

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *