Slaoliestijl…

toorop_delfseslaolie

Duitsland en Oostenrijk zijn de landen van de Jugendstil, Franrijk en België van de Art Nouveau. In beide gevallen gaat het om dezelfde kunststijl, al zijn er nationale en regionale varianten te onderschijden. Ook in Nederland deed de stroming opgeld, zij het in aanzienlijk mindere mate. Belangrijkste exponent was wel Jan Toorop, de man van het affiche. Hij maakte het in 1894 in opdracht van de NOF, de Nederlandse Oliefabriek (van Arretje Nof!).

Klonk er in de woorden Jugendstil en Art Nouveau een eerbiedige waardering door, in Nederland adopteerde men al snel de naam Slaoliestijl… Tsja, we zijn altijd al een poëtisch volkje geweest.

Apropos, in een paar stokoude kookboeken vind ik slaolie nog terug, maar is er heden ten dage nog iemand die het woord gebruikt? (Ikzelf alleen wanneer ik in mijn dialect spreek…)

© paul

 

2 thoughts on “Slaoliestijl…

  1. Geen idee of het alleen in stokoude boeken staat maar ik ben begin 60 en zeg het ook best vaak. Laatst vroeg vriend of er ook spijsolie in huis was, dat woord kende ik ook nog.

  2. Dat komt waarschijnlijk omdat er vroeger minder soorten olie waren. Slaolie stond voor uitgeperste pinda [Arachideolie] dat was in ruime mate voorhanden. De naam slaolie ligt makkelijker in de mond ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *