Nog meer Picassoboontjes…

picassoboontjes

De Jongste Bediende kwam gisterenavond nog een emmertje struikgewas brengen; het spul moest nu écht van het veld. En braaf zette ik me dan meteen maar aan het doppen; op een krant, aan de keukentafel.

Eerder berichtte ik over de bonenoogst van dit jaar. Intussen hebben we er al van gegeten, het was de moeite waard. Ook over die Picassoboontjes schreef ik een artikel. Ik vermeldde dat ze van de kant van de Mazurische meren komen, maar dat klopt niet. Ze horen thuis in en rond het Pieninygebergte in Zuid-Polen, de Westkarpaten. Het dorpje waar ze vandaan komen heeft ook een naam: Prockenkostafnica aan de rivier de Dynajec. Daarmee had ik nog geen naam gevonden voor de boontjes, en het zag er niet naar uit dat ik die überhaupt zou vinden. Internet liet me danig in de steek (of zocht ik slecht?).

Met dank aan Vreeken’s Zaden voor de informatie. Bij hen heet de boon overigens Dynajec, maar die naam lijkt me zelf bedacht. Voor ons blijft het dus voorlopig een Picassoboontje.

© paul

3 thoughts on “Nog meer Picassoboontjes…

  1. Laat ik nu ook een massa biologiche pronkbonen hebben.Heb de zaden eruit gehaald [zijn groot en paars en zwart gevlekt zoals de Picasso] daarna te drogen gelegd. Nu is mijn vraag, hoelang moeten ze weken alvorens te koken ?

  2. @ Matthijsik zou genijgd zijn te zeggen een nachtje weken maar we hebben pas een nieuwe methode gebruikt om de bonen heel langzaam te laten garen in een pot. Je hoeft ze dan maar een uurtje of helemaal niet te laten weken.zie: http://ministerieetenendrinken.nl/?p=11665
    Wij vonden deze manier om bonen klaar te maken echt heel goed; zeer smakelijk resultaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *