Pruimentaart volgens het recept van Edith…

pruimentaart, recept van Edith

Het was al echt lang geleden dat we op de Helmondse zaterdagmarkt waren. Wat een genot toch weer!!! Daar kunnen veel buitenlandse markten niet tegenop. Het aanbod, de sfeer, geweldig!!! We kochten een flinke voorraad groenten, fruit, vis en zo nog het een en ander. (ook eindelijk de stofzuigerzakken gevonden voor onze buitenmodel stofzuiger op de camping!). Onze vaste leverancier van sinaasappelen was er ook weer met citrusvruchten, zoals altijd prima kwaliteit, en divers fruit van het seizoen. Ik had er nog niet echt over nagedacht maar uit het aanbod bleek dat het nu toch echt pruimentijd is!!! Ik kocht een kilo mooie
Reine Victoria’s. Thuis bedacht ik dat ik voor het zaterdagbezoek toch wel een taartje wilde bakken. Dat zou dus mooi een pruimentaartje kunnen worden. Even een recept zoeken…Daar kwam ik zowaar uit op de beroemde pruimentaart van Edith! Ze schreef er al over in september 2006 en we hadden er een gezellig gesprek over op de bijeenkomst bij Janneke. Karin maakte vervolgens een pruimentaart maar dan met peren. Ik volgde vandaag, keurig netjes helemaal, het recept van Edith!

  • ongeveer 750 gram pruimen, (ik gebruikte Reine Victoria, andere pruimen kan ook en Karin maakte deze taart met peren, dus variaties genoeg te bedenken)
  • 150 gram boter
  • 1,2 dl melk
  • 3 eieren
  • 150 gram suiker
  • wat vanille (esence of een stokej even in de melk weken en de vanille eruit schrapen)
  • 250 gram gezeefde bloem
  • 1 1/2 theelepel bakpoeder

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht of 180 gewone oven). Smelt de boter en zeef de bloem.

Klop de eieren met de suiker en de vanille tot je een luchtig, schuimig, mengsel hebt. Voeg dan voorzichtig de gezeefde bloem toe. (Neem daarvoor een houten lepel met een gat) Roer vervolgens de gesmolten boter en de melk door het deeg en zorg dat alles goed gemengd is. Giet de helft van het deeg in een ingevette springvorm (23 cm). Leg daarop de in partjes gesneden pruimen. Giet de rest van het deeg erop en schip daarop nog wat partjes pruimen. Strooi er eventueel nog wat poedersuiker over en zet de springvorm in de oven. Laat de taart zo ongeveer 1 uur bakken.

Edith, alle roem! Een supersimpel te maken taartje met een heerlijke smaak!

pruimentaart, recept van Edith

Kopje espresso erbij, een glas bier kan trouwens ook (Bier und Kuchen!!!) Er werd hier aan tafel al meteen het idee geopperd om er volgende keer een te maken met Reine Claudes. Groene pruimen, zal ook best heel lekker zijn!

© ellen.

2 thoughts on “Pruimentaart volgens het recept van Edith…

  1. @ Edith; Leuk dat je het archief ontdekt hebt! De artikelen kunnen we terughalen, maar de reacties helaas niet. Ik meen dat je deze reactie al eerder gegeven hebt? In ieder geval; bij deze is de ware bedenkster van deze taart weer bekend!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *