Stoofpot van Lamsvlees met coucous voor de hele familie…

couscous met lamsstoofvlees en gehaktballetjes

Zaterdag, altijd druk hier; Natuurlijk kwamen de Keizer van Monera, Het Kind, Vriend Andy, de Jongste Bediende, Marleen…We dronken wat, we roddelden wat, we bespraken de dorpspolitiek, verbeterden diverse records én de wereldpolitiek, gewoon zoals iedere zaterdag…Natuurlijk krijgen we dan ook “honger en dorst onderweg”, dus meestal maak ik wel iets te eten.

Gelukkig is ook Slager Sabir (Helmond) weer terug van vakantie. Na het bezoek aan de Helmondse zaterdagmarkt is deze Slagerij voor ons altijd een vast inkooppunt voor lamsvlees en soms ook wat groenten of andere etenswaar. We kochten een kilo lamsvlees en een pond lamsgehakt. Het lamsgehakt wordt bij Slagerij Sabir gekruid met onder andere verse koreander en gedroogde Turkse kruiden verkocht. Reuze populair in Helmond en omstreken! Er is niemand die dit gehakt zo lekker kan kruiden als Slager Sabir! Je moet er dan ook s’morgens al vroeg bij zijn anders is alles op! Wij waren gelukkig nog op tijd!

couscous met lamsstoofvlees en gehaktballetjes

Ik draaide er balletjes van en bakte die even in wat olijfolie. Met het lamsvlees maakte ik een tagine met verschillende groeten. Makkelijk als er meer personen meeeten. Erbij wat couscous, voor een salade was geen tijd meer, de wereldpolitiek nam ons te zeer in beslag. Er gaan bovendien verschillende soorten groenten in deze stoofpot dus voor een keer kan dat best wel.

 • 1 kilo lamsvlees, (ook wat vlees met bot erbij, dat geeft een rijke smaak) in handelbare stukken gesneden
 • wat olie
 • 2 grote uien, grof gesneden
 • 4 teentjes knoflook, geplet en gehakt
 • 4 grote pomodore tomaten
 • 500 gram doperwtjes (verse,ongedopt was het 500 gram, als je geen verse erwtjes kunt kopen neem dan diepvrieserwtjes)
 • 1 blikje artisjokkenharten, uitgelekt en in vieren gesneden
 • 3 grote aardappelen, in blokjes gesneden
 • 2 ingelegde citroenen, alleen de schil gebruiken, het vruchtvlees kan weg
 • 1 rode peper, fijngesneden, het zaad verwijderen
 • 1 eetlepel ras el hanout kruiden
 • een stuk of 8 draadjes saffraan
 • een stukje kaneel
 • een flinke bos vers gehakte koreander
 • water
 • zout

Verwarm de olie en bak daarin de uien en knoflook goudbruin. Voeg de tomaten, de kruiden en de rode peper en saffraan toe en bak even mee. Doe het vlees erbij en roer goed om. Voeg wat gehakte koreander toe en zoveel water dat alles net onder staat. Laat het geheel zo ongeveer 1 1/2 uur stoven. Voeg er dan de aardappels bij en de citroenschillen. Laat dit zachtjes stoven tot de aardappels bijna gaar zijn en doe er dan de artisjokken en de doperwtjes bij. Laat met de deksel van de pan af, zachtjes stoven tot de erwtjes gaar zijn en de saus ingedikt is. Strooi er nog wat versgehakte koreander over en serveer met couscous. Voor véél personen!

Kopje espresso met een stukje pruimentaart toe.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *