Varkensvlees met honing-kruidenkorst

varkensvlees met honing

Gisteren stond er natuurlijk honing op ons menu. Paul schreef er al over; maar liefst drie potten honing kregen we van Herman! Een ander gegeven is dat onze oude diepvries deze week vervangen moet worden. Het oude ding vreet stroom en sluit niet meer goed. Wat er nog in ligt moet dus snel opgegeten worden. De keus viel gisteren op een mooi stukje varkenssschouder zonder been. Varkensvlees en honing leek me een prima combinatie. In het boek van Herman stond een recept voor ham met een krokante honingkorst, dat leek me wel wat. Helaas was het recept voor een ham van zeker 1,5 kilo. Mijn schouderstuk was 750 gram. Ik besloot het recept gewoon maar aan te passen.

 • 750 gram biologisch varkensvlees van de schouder
 • 1 ui met daarin 3 kruidnagelen gestoken
 • een bouquet garni van wat peterselie, tijm, selderie, rozemarijn en een laurierblad
 • een eetlepel honing
 • wat peperkorrels
 • zout
 • water.
 • Meng voor de kruidenkorst:
 • peterselie, tijm, rozemarijn, alles fijngehakt
 • 90 gram broodkruimels fijngemalen
 • 1 eetlepel honing
 • 1 eetlepel gesmolten boter
 • versgemalen zwarte peper.
 • nog wat honing om in de inkepingen te laten vloeien

Zet het vlees op met koud water en breng het aan de kook. Schep het schuim weg. Voeg het bouquet garni toe, de ui met de kruidnagelen en de honing. Laat het vlees zo ruim een uur zachtjes koken. Maak intussen het mengsel voor de kruidenkorst.

Laat het vlees even uitlekken en maak dan met een scherp mes een paar insnijdingen in de vetlaag. Schep een theelepeltje honing in de inkepingen. Leg het vlees nu in een braadslede en bedek het helemaal met het kruidenmengsel, druk het goed aan en zet de braadslede in de voorverwarmde oven . Braad nu nog 30 minuten op 190 graden tot de korst mooi goudbruin van kleur is. Haal het vlees uit de oven en laat het even rusten. Snijd dan dunne plakken.

varkensvlees met honing

Wij aten er een flinke salade bij en wat bruin brood. Dit vlees is ook koud heel lekker.

Kopje espresso toe.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *