Pruimentaart met Reine Claude…

pruimentaart

Denk nu niet beste lezers dat wij het hele weekend voor de digitale t.v. hebben liggen gapen! Oh nee, het was hier een weekend vol activiteiten op het gebied van “Eten en Drinken”.

Het appeltaartje van vrijdag was al snel op dus bedacht ik dat voor het weekend nog wel een taartje zou willen bakken met pruimen. De laatste pruimentaart van dit jaar waarschijnlijk, het pruimenseizoen loopt ten einde. We gingen zaterdag al vroeg naar de Helmondse weekmarkt. Op mijn boodschappenlijstje stond; Groene pruimen (Reine Claude), tomaten, sinaaasappelen en citroenen, uien, venkel, basilicum, witte kool, boontjes, garnalen. Bij slagerij Sabir; gekruid gehakt, lamsvlees enzovoorts. Dat is zo’n lijstje met inkopen waar je wel een paar dagen mee vooruit kunt.

De pruimen waren niet duur; 3 kilo voor € 2,50. Dus maar drie kilo gekocht. Voor de taart heb je 750 gram nodig maar ik wilde wel wat pruimenjam maken.

Eerst maar de taart, gewoon weer hetzelfde recept als ik al eerder beschreef. Verschil is dat ik dit keer Reine Claude gebruikte in plaats van Reine Victoria.

klop de suiker met de eieren schuimig

  • ongeveer 750 gram pruimen, reine Claude vandaag
  • 150 gram boter
  • 1,2 dl melk
  • 3 eieren
  • 150 gram suiker
  • wat vanille (esence, of een stokje even in de melk weken en de vanille eruit schrapen)
  • 250 gram gezeefde bloem
  • 1 1/2 theelepel bakpoeder

pruimentaart

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht of 180 gewone oven). Smelt de boter en zeef de bloem.

Klop de eieren met de suiker en de vanille tot je een luchtig, schuimig, mengsel hebt. Voeg dan voorzichtig de gezeefde bloem toe. (Neem daarvoor een houten lepel met een gat) Roer vervolgens de gesmolten boter en de melk door het deeg en zorg dat alles goed gemengd is. Giet de helft van het deeg in een ingevette springvorm (23 cm). Leg daarop de in partjes gesneden pruimen. Giet de rest van het deeg erop en schip daarop nog wat partjes pruimen. Strooi er eventueel nog wat poedersuiker over en zet de springvorm in de oven. Laat de taart zo ongeveer 1 uur bakken.

Natuurlijk hield ik dus nog pruimen over daar maakte ik jam van.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *