Pruimenjam van Reine Claude…

pruimenjam
Pruimenjam dus! Gewoon een kwestie van teveel pruimen, dan moet je er iets mee doen en wat is nu lekkerder dan zelfgemaakte jam? Het overviel me een beetje, ik had geen potjes gekocht om de jam in te doen. Hier in ons dorp wordt kennelijk niet meer geweckt of jam gemaakt want zelfs de Boerenbondswinkel verkoopt geen weckglazen- of potjes meer. Ik was dus aangewezen op een aantal potjes die ik nog bewaard had. Je kunt glazen potjes best opnieuw gebruiken, mits ze niet voor zuurwaren gebruikt zijn. Zorg wel dat de potten brandschoon zijn. (na gebruik in de vaatwasser en voor het jammaken nóg eens. dan spoelen in schoon heet water en op een schone doek omgekeerd laten staan tot de jam erin kan)

Ik maakte de jam heel nostalgisch; met veel suiker de vruchten laten inkoken. Er wordt hier in huis het hele jaar door maar heel weinig suiker gebruikt, als we dan toch een keer zoet eten mag dat wel

2 kilo pruimen, alleen de gave exemplaren gebruiken. 1500 gram suiker.

Was de pruimen en sorteer ze. Gebruik alleen gave exemplaren. Halveer de pruimen en ontpit ze. Bewaar een paar pitten en kraak die. Haal het pinnentste uit de pit en voeg die bij de gehalveerde pruimen. Doe alles in een grote panen breng aan de kook. Laat de massa ongeveer 30 minuten koken. Vis de pitkernen eruit, voeg de suiker erbij en roer goed met een houten lepel tot alle suiker gesmolten is. Laat het mengsel nu zachtjes inkoken tot een druppel niet meer uitloopt als je die op een schoteltje giet. Dan is de jam klaar.Vul de potten tot 1 cm onder de rand en sluit ze af met de dekseltjes.

pruimenjam

Ik kon met deze hoeveelheid zes potjes vullen en nog een kommetje voor direct gebruik.

© ellen.

En voor degene die zich afvraagd waar die 250 gram pruimen gebleven zijn; gewoon opgesmikkeld tijdens het koken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *