Pasteitje met Hollandse garnalen…

pasteitje met garnalenragôut

Op de markt kochten we 1 kilo ongepelde Hollandse garnalen. Paul heeft ze meteen gepeld en een bouillon getrokken van de schillen.

Dat gaat heel simpel: Doe de schillen in een ruime pan met water met een sjalot, wat selderij en laat dit 30 mintuen zachtjes koken.
Draai dan de schillen door een passevite. Het gaat erom dat de sappen van de koppen en lijfjes er uit geperst worden.
Giet het vocht tijdens het draaien ook door de passevite.
Zeef de bouillon heel zorgvuldig, eerst door een puntzeef, dan nog een keer door een doek. Je kunt deze bouillon heel goed in de diepvries bewaren.

Plan was om vandaag een tomaat te vullen met de garnalen, beetje mayonaise erbij en wat stokbrood, een koude maaltijd. Het weer is hier echter opeens omgeslagen. Het is koud, het regent dat het giet en ik had helemaal geen zin meer in koude salades. Het begint ook al merkbaar vroeger donker te worden. Ik heb de kaarsjes aangemaakt, wat mij betreft is de herfst begonnen!

Een lekker warm pasteitje leek me meer op zijn plaats.

MVoor vier personen, maak een roux van:

  • 35 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 400 ml bouillon (gebruik de garnalenbouillon)
  • een scheutje room
  • peper en zout en een bosje fijngehakte verse platte peterselie

Smelt de boter in een pan met een dikke bodem. Doe er de bloem in één keer bij en roer tot alle klontjes verdwenen zijn. Giet er dan de helft van de bouillon bij en roer met een garde tot je een gladde massa hebt zonder klontjes. Giet er dan beetje bij beetje de rest van de bouillon bij. Blijf steeds goed roeren. Voeg zout en peper toe en laat de roux even zachtjes doorkoken.

Verwarm intusssen de pasteibakjes (kant en klaar gekocht, of zelf maken van bladerdeeg) Voeg nu wat room bij de roux, de gehakte peterselie en de garnaaltjes. Verwarm nog even maar laat de ragout niet meer koken.

Voor de vitamientjes toch maar wat sla erbij, en natuurlijk een kopje espresso toe.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *