Venkel met tomaten en knoflook…

venkel met tomaten

Een gemakkelijke groente is het, en een smakelijke. En bij het juiste gerecht gekozen wordt het eten van venkel een feestje. Ik maakte gisteravond vis uit de oven. Aardappelpuree erbij en gestoofde en daarna gegratineerde venkel. Ik maakte het gerecht voor twee personen en het ging aldus:

  • 2 venkelknollen,
  • olijfolie,
  • 1 ui,
  • 3 tenen knoflook,
  • 350 gram (1 blik) tomaten,
  • 30 gram broodkruim,
  • 50 gram geraspte Parmasaanse kaas,
  • 1 theelepel geraspte citroenschil,
  • paar vlokjes boter,
  • peper en zout.

Verhit de olijfolie en fruit hierin de gehakte ui en twee van de fijngehakte tenen knoflook. Maak intussen de venkelknollen schoon en halveer ze in de lengte. Snijd er vervolgens dunne plakken van. Wanneer knoflook en ui mooi glazig zijn geworden mag de venkel in de pan. Flink peperen en een beetje zouten. Wanneer de venkel lichtbruin begint te worden en bijna gaar is mogen de tomaten erbij. Het geheel mag dan nog maximaal tien minuten doorstoven. Je kunt deze bewerking lang van tevoren doen, zodat je vóór de maaltijd alleen nog de deklaag hoeft te maken en het gerecht in de oven te schuiven.

Doe de groentenmassa in een ondiepe gratineerschotel. Meng broodkruim, Parmasaanse kaas, citroenschil en één fijngehakte teen knoflook. Strooi dit mengsel over het gerecht en leg er wat vlokjes boter op. Plaats het gerecht in een op 220 graden voorverwarmde oven. Het gerecht mag bij die temperatuur een minuut of 15 bakken.

Probeer aan tafel een actiefoto te maken, eens zal het lukken…

 

© paul

One thought on “Venkel met tomaten en knoflook…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *