Eindelijk: Zelfgemaakte Zuurkool!!!


Eindelijk, daar is ie dan; De zuurkoolfilm! Je hebt er lang op moeten wachten beste lezer. Eigenlijk net zo lang als het hele fermentatieproces duurde. Een stukje schrijven, en er een foto bij maken, dat lukt ons nog wel, maar een hele film… We hadden het zwaar onderschat. De opnamen zijn gemaakt door Vriend Jan. Dat ging zonder problemen. Het was vooral het monteren en omzetten van de bestanden wat de nodige problemen opleverde. Echt perfect is het filmpje niet, natuurlijk niet, het kan allemaal beter. Maar we hebben ervan geleerd; de volgende film, jazeker die kómt er, zal beslist een strakker scenario krijgen. Minder geklets en meer doeltreffender informatie en wellicht heb jij beste lezer ook nog tips en trucs die we kunnen gebruiken. Maar toch “De Zuurkoolfilm”.

Over de zuurkool zelf kan ik kort zijn; we hebben een eerste portie geproefd en het smaakte ons prima! Je kunt de zuurkool rauw eten, maar even stoven met een smaakje erbij is nog lekkerder. We voegden bewust deze eerste keer alleen zwarte peper als extra smaakmaker toe. Als je de zuurkool dan gaat stoven voeg je bijvoorbeeld witte wijn, kummel, komijn of bedenk maar wat toe. Je kunt ook de hele pot een smaakje geven maar dan heb je meteen een hele pot vol met dezelfde smaak.

We hielden het dus bewust zo simpel mogelijk. We schreven al over wat je nodig hebt om zelf zuurkool te maken:

 • Een zuurkoolpot met waterslot van 3 liter inhoud
 • 3000 gram witte kool; het buitenste blad verwijderen. Een paar mooie bladeren voor onder in de pot heel laten, de rest fijn snijden
 • 40 gram zout
 • 2 eetlepels zwarte peperkorrels.

De koolbladeren onder in de schoongemaakte pot leggen. Daarop de gesneden kool met telkens wat zout ertussen en wat peperkorrels. De kool goed aanstampen tot er vocht loskomt. Afsluiten met wat schone koolbladeren. De stenen erop en goed aandrukken. Dan de deksel erop en water in de rand gieten zodat alles goed afgesloten is. De pot een week op kamertemperatuur laten staan. Je hoort af en toe een luchtbelletje uit het water ontsnappen. Na die week zet je de pot op een plek met een lagere temperatuur. Zo moet de kool in totaal zes weken fermenteren. Dan is de zuurkool klaar voor gebruik. Haal de aandruksteen uit de pot en schep er telkens een portie zuurkool uit. Giet schoon water in de rand en sluit de pot tot de volgende keer. Bewaar de zuurkool koel.

© ellen.

 

17 thoughts on “Eindelijk: Zelfgemaakte Zuurkool!!!

 1. Erg leuk gedaan Paul & Ellen…..Educatief is het zeer zeker.
  Mochten jullie nog figuranten nodig hebben om e.e.a. op gepaste en vrolijke wijze te verorberen aarzel dan niet hoor om ons te bellen…lol.

 2. @ Constant, we zullen in de vakantie nog eens een filmpje opnemen. Eten en drinken is niet zo moeilijk, maar dat gedoe met een filmpje… misschien kun jij mij lesgeven? Tegenprestatie iets lekkers? Volgende filmpje dus in de vakantie… Ideeën; risotto met Luxemburgse brandnetels, of Gromperen Kicherchen… ik hoor het wel!

 3. Dit is geweldig, ik had al gezien dat jullie een filmpje wilden maken en met ons wilde delen en nu is het dan zover.
  Wij hebben ook een zuurkoolpot en hebben al diverse keren onze eigen zuurkool gemaakt, zelfs met kool uit eigen tuin.
  Onze werkwijze in eigenlijk wel het zelfde alleen hebben wij niet alle keren het water aangevuld tot boven de stenen. Dit zal één van de redenen kunnen zijn dat het niet alle keren goed gelukt is. Een andere reden is de omgevingstemperatuur waar het word neergezet, die is bij ons niet constant. Een kelder is dan geweldig, die hebben we (nog) niet, als die er ooit mocht komen zal het vast en zeker beter lukken 🙂
  Nog een vraagje tot slot, gebruiken jullie gewoon leidingwater of is het is het wat speciaals, gefilterd oid.
  Super leuk gedaan we kijken uit naar het volgende filmpje!

  Groet, Karin

 4. Complimenten! Wat een ontzettend leuk filmpje. En wat een mooie zuurkoolpot.
  Ik ga ook op zoek naar dit model. Het waterslot is vooral heel goed. Hoe was de smaak van de kool? Niet te zout? Ik heb nog nooit zuurkool gemaakt maar dit vraag ik mij altijd af. Ik maak wel rode kool met appelazijn en suiker in voor bij de sla. Daar doe ik nooit zout bij maar voor het fermenteren van zuurkool heb je juist zout nodig. Verheug me op jullie nieuwe filmpjes. Helemaal goed.

 5. goedenavond.
  Leuk het filmpje.
  Als er niet genoeg vocht in is vulde ik het aan met karnemelk, want het zijn immers de melkzuurbacterieen die de kool omzetten in zuurkool.
  Andere toevoeging ipv peperkorrels, jeneverbessen.
  eet smakelijk
  groet mien

 6. Jaren geleden kocht ik enkele Poolse aardenwerkenpotten met waterslot. Grote en kleinere. 25 euro voor wie er nog eentje zoekt. Daarbij kreeg ik ook nog wat goede tips. Maak de pot zeer goed schoon met warm sodawater en spoel goed na ! Voor extra zachte zuurkool neem je spitskool i.p.v. of in combinatie met witte kool en savooienkool. Verhouding 2:1 of 3:1Ik wastte de kool na het schaven en liet het even uitlekken in een vergiet. Na elk laagje kool voegde ik een theelepel zout, 4 jeneverbessen, zes peperkorrels en een eetlepel karnemelk als starter van het fermentatieproces toe. De pot afsluiten met de deksel en in de rand water met een eetlepel olie gieten. Dit voorkomt een te snelle verdamping van het water. Desalniettemin moet je waarschijnlijk elke week water bijvullen om het potdicht te houden. Het proces begint een week lang op 20 graden. Daarna overhuizen naar een ruimte waar het tussen de 5 a 8 graden Celcius is. Na zes weken was de zuurkool klaar voor gebruik.

 7. @ Karin, we gebruikten gewoon leidingwater. We hebben hier in dit deel van Brabant prima water. En inderdaad onze kelder is wel heel fijn; constante temperatuur, dat zal er zeker goed aan doen.

 8. @ Daphne, de smaak is absoluut niet zout. Het zout proef je niet terug. We willen, als de pot leeg is ook rode kool gaan fermenteren. Je hoort er nog van!
  De link in het artikel verwijst naar het adres waar we de pot kochten. Je kunt er aan huis kopen, maar ook bestellen via internet.

 9. @ Mien en Piet, het is de zogenaamde Hollandse methode waar karnemelk gebruikt wordt als starter. Wij kozen voor de Duitse methode. We hebben bewust heel weinig extra kruiden toegevoegd omdat we de eerste keer de pure zuurkoolsmaak wilden. Bovendien kan je bij het verder verwerken van de zuurkool alsnog kruiden of wijn toevoegen. Dan heb je telkens een andere smaak en niet een hele pot van hetzelfde zo was onze redenering.

  Piet, het toevoegen van een lepel olie aan het water dat de pot afsluit lijkt me niet zo’n goed idee. Lijkt me een beetje ranzig worden. Je moet de pot toch steeds controleren en het is weinig moeite om dan het water even aan te vullen. We hebben er overigens maar één keer wat water bij moeten gieten..

 10. Complimenten voor de zuurkool film. Prima uitleg. En natuurlijk bedankt voor de mooie reclame voor ons bedrijf in Beegden. Bij jullie volgende bezoek tracteer ik op een echte limburgse vlaai.

 11. Leuk ik heb dat filmpje ook gezien, ik heb ook een drie liter vat leek me wel genoeg ben met anderhalf persoon.
  Ik ga de rode kool variant maken, ik heb twee en een half kilo, nou dat is iets minder als drie kilo maar goed mag de pret niet drukken.
  ik blijf jullie volgen

  groeten esther.
  oh ja dinsdag gaat het in het vat
  groetne

  • @ Esther, Leuk! Wij willen nu ook Rode kool gaan maken, ben dus heel benieuwd hoe dat gaat. Laat je ons iets weten als het klaar is?
   Succes!

 12. Leuk filmpje! maarre…is de zuurkool al klaar?? lijkt me wel ondertussen. En… hoe was ie?? Het resultaat zou op het weblog komen maar ik heb nog niks kunnen vinden….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *