Jeroen Brouwers is de grootste levende Nederlandstalige schrijver (dat vind ik, ja!).
In zijn bundel Restletsels (Atlas Contact, 2012) lees ik de volgende anekdote:
Daags voor Allerheiligen publiceert de Vlaamse krant De Standaard op haar web site een bericht over Brouwers voorlaatste roman Datumloze dagen. Een literaire jury heeft beslist dat Brouwers in voornoemde roman de “mooiste sterfscène in de wereldliteratuur” heeft beschreven.
Brouwers is trots en aangedaan: Nu kan niet langer worden genegeerd, [ ] dat ik niet alleen een groot, maar ook nog een veel groter schrijver ben!
De dagen daarop wacht hij met spanning op het verschijnen van het artikel in de papieren versie van De Standaard…
Na Allerheiligen en het daarop volgend weekend naar de krantenwinkel om de Standaard te kopen. Blijkt sedert 8 uur ‘s morgens totaal te zijn uitverkocht. Mijn magistrale sterfscène, het hele dorp is er voor dag en dauw op uitgetrokken om… Neen. Omdat er een bon in staat, na vertoon waarvan en betaling van € 25 men in een der winkels van de Colruytketen recht verwerft op een doosje met zes flesjes bier van de trappistenabdij in Westvleteren.
© paul
In KNACK.be las ik dat het Amerikaanse “RateBeer” het abdijbier van Westvleteren uitgeroepen tot beste bier van de wereld, maar dat wisten jullie al?
Dag Piet;
Ja, dat wisten we al. Het gaat al jáááááren zo!
Groet, Paul