Rijst-venkelschotel

rijst mét

En dan heb je weer een halve pan rijst als overschot. Je had je nog zo voorgenomen om deze keer een veel kleinere portie te maken, maak uiteindelijk zit je toch weer met een rest om een weeshuis mee te voeden. De hond vindt het heerlijk, maar ook voor hem is het teveel. En weggooien is geen optie!

Hoe deden we dat ook al weer in onze “arme” tijd? vroeg ik me af. Iets met groenten erbij, zoveel was zeker. Ik ben dan maar aan de slag gegaan met wat ik zoal nog in huis had.

 • 1 venkelknol,
 • 2 sjalotjes,
 • 3 tenen knoflook,
 • 1 eetlepel paprikapasta (of tomatenpuree),
 • 150 gram kleine tomaatjes,
 • peper en zout,
 • olijfolie,
 • 1 theelepel gedroogde oregano,
 • scheutje witte wijn,
 • flinke scheut bouillon
 • 250 gram gekookte rijst.

Bak de gesnipperde sjalotten en gehakte knoflook in de olijfolie op een middelhoog vuur aan tot ze mooi glazig zijn. Stort de in blokjes gehakte venkel in de pan en zet het vuur iets hoger. Verdeel de tomaatjes in kwarten en stort erbij. De oregano erdoor, de paprikapasta, de witte wijn en de bouillon. Even flink doorkoken en dan de pan op de kleinste pit. Deksel op de pan en de zaak kan een goede drie kwartier heel zachtjes stoven. De laatste vijf minuten de gekookte rijst mee laten stoven. Afmaken met peper en zout.

 • Opmerkingen:
 • De groente stooft behoorlijk lange tijd. Wil je knapperige groenten, dan moet je de stooftijd fors terug brengen. Ik blijf erbij dat het gerecht op z’n lekkerst is wanneer alle groenten zacht zijn. Samen met de rijst wordt het een heerlijke “fluffy” massa.
 • Indien je het gerecht te nat vindt worden kun je het vocht even inkoken, voordat je de rijst erbij doet. Houd er wel rekening mee dat de rijst een gulzige vochtslobberaar is. (De rijst wordt er ook lekkerder van.)
 • Ik gebruikte de Turkse paprikapasta (Biber), en wel de scherpe. Tomatenpuree moet ook werken…
 • Wat onwaarschijnlijk stom om deze manier van rijstverwerking te vergeten. Het levert zo’n lekker gerecht op!

© paul

One thought on “Rijst-venkelschotel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *