Enfin, er was door omstandigeheden allerhand schrijfsel blijven liggen. Zo ongeveer mijn laatste bezigheid, voordat ik me in het Grote Grogavontuur stortte, was de bereiding van een vaatje zuurkool.
Ellen gaf me de vrije hand en Vriend Jan werd verzocht om een en ander op video vast te leggen, Jan filmt goed!
Intussen staat de inhoud van dat stenen vat al weer bijna een week te fermenteren op een stil plaatsje in de keuken. Vanaf morgen mag het verhuizen naar de kelder. Nog een week of vijf en we eten verse zuurkool.
De opnamen die Jan maakte zijn van prima kwaliteit. De komende dagen moet er gemonteerd worden, want ik liet nogal wat steekjes vallen. Taalkundig, maar ook in spel en gebaar. Zodra het filmpje klaar is zetten we het op de site. Ik ga je daarom niks vertellen over dat zuurkool maken, heb nog even geduld.
Ach, misschien over de foto. Ik ben daar doende de verse kool te kneuzen met een houten stamper. Dat breekt de structuur en het zorgt mede voor het uittreden van de sappen. Allebeide bevorderlijk voor het fermentatieproces.
We gaan vaker fimpjes maken (mits Vriend Jan enz…).
© paul
Leuk, eigen zuurkool maken op het Ministerie, altijd al willen doen maar op een of andere manier ben ik bang voor ontploffingsgevaar in de keuken, ben dus benieuwd naar het filmpje. Vraag me namelijk altijd af of de pot luchtdicht afgesloten moet zijn.
@ Daphne, ik geloof niet dat er iets kan ontploffen hoor. Het vat blubt af en toe heel zachtjes. In de rand van de pot giet je water, dat sluit alles af; een waterslot dus. Filmpje en uitleg komen er aan!