De kalkoen is gearriveerd…

Begin juli van dit jaar vertelde ik je over die kalkoen die Marleen voor ons reserveerde. Nou, dit is-ie dan. Tikje brutaal, tikje struis. Zeg maar: haantje de voorste. De foto is alweer een paar dagen oud, het beest ligt intussen ontdaan van zijn jasje in de vriezer van  de Witte Brug 5, ten onzent.

De datum voor onze Thanksgivingday is gekozen, de gasten zijn aangezocht. (Het beest weegt een goede 4 kilo, daar zijn nogal wat monden mee te voeden.) Ergens begin december, je zult er nog van horen…

© paul

4 thoughts on “De kalkoen is gearriveerd…

  1. Hoe weet zeker dat het dat mooie beest is dat je zonder kleren aan gekocht heb? Om met de woorden van Cornelis Vreeswijk te speken.

  2. Betrouwbaar adres, de broer van een vriendin. Het was de enige kalkoen van dit groepje die geslacht is. En, het was een cadeau! Een mooi geschenk zo’n keurig opgevoede, goed geleefd hebbende kalkoen.

  3. Jaren geleden kon ik zo’n beestje kopen bij een bruggenbouwer in Beek en Donk. Hij had een toompje kalkoenen rondlopen in zijn immense tuin, voornamelijk voor de lol en een beetje ter bewaking. Dhr. van der Heijde hield het toompje kort door bij tijd en wijle het slachtmes te hanteren. Zo kreeg ik een hennetje tot mijn beschikking. Hennetjes zijn lekkerder als haantjes, vertelde hij mij. Bij eenden is dat ook zo. In Frankrijk koopt men daarom bewust een Canard (M) of Cannette (F). Tijdens de jaarwisseling zijn wij meestal met een man of 15 bijeen en toen hebben wij die in de oven klaargemaakt. Nog steeds hebben mijn gasten de smaak ervan in hun herrinnering en word er gevraagd naar het recept. Ik heb het uit de losse pols klaargemaakt en weet niet meer hoe ik dat toen gedaan heb; ja, er ging een mirepoix in, Sambuca, Franse Cognac en veel Dijon mosterd en het beestje werd op toerbeurt ieder kwartier overgoten met het braadvocht en het stond urenlang in de over. Maar aanvangstemperatuur, temperatuur in het verdere verloop, en tijden heb ik niet onthouden. Jaren later heb ik opnieuw geprobeerd deze sensatie nog eens te maken, maar zo lekker als toen is het nooit meer geworden. Ik hoop dat jullie het bereidingsproces gedetailleerd zullen beschrijven.

  4. @ Sambucca? brr, lijkt me niet echt je dát. Ik ga het wat rustiger aan doen met onze kalkoen. Natuurlijk gaan we er uitgebreid over schrijven. Het zal een heel kalkoenproject worden! Je leest er nog wel over.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *