Het is weer zuurkooltijd en dat is hier in Luxemburg goed te merken. In de winkels ligt een keur aan zuurkooltoebehoren; worsten, hammetjes, gepekelde carbonaden, gerookt spek, noem maar op. Verse zuurkool koop je hier bij de slager, niet bij de groentenwinkel. Ik besloot Choucroute Royale te maken, zuurkool met allerlei vleessoorten. Ik kocht bij de slager een pond verse zuurkool, worst uit de Jura (Montbeliard), een stukje gerookt spek en een voorgekookt hammetje (een jambonneau)
Deze verse zuurkool moet nog garen en het is heerlijk als je de kool stooft samen met het vlees. De aardappelen worden niet door de zuurkool gestampt maar er los bij geserveerd. De aardappelen zijn, anders dan bij ons, ondergeschikt in dit gerecht, het gaat om de zuurkool en de vleessoorten. Het valt mij altijd op dat mensen enorme hoeveelheden zuurkool kopen; twee kilo zuurkool is hier voor een gewoon gezin heel normaal. Slagers hebben plastic bakken staan waar één of twee kilo zuurkool ingeschept kan worden.
- Voor twee personen:
- 2 plakken gerookt spek
- 1 jambonneau
- 1 worst uit Montbeliard
- 500 gram verse zuurkool
- 4 jeneverbessen, 2 kruidnagelen en een blaadje laurier, wat peper
- 1 ui, fijngesneden
- 1 teentje knoflook
- 3 flinke aardappelen, geschild en in parten gesneden
- 1 glas Riesling
- wat ganzenvet of als je dat niet kunt vinden wat boter.
Gepekelde carbonade van de slager. Ken ik (nog) niet. Hoe smaakt dat, hoe maak je die klaar? Bakken?
@ PaulO, dat pekelen van vlees was vroeger een middel om te conserveren. Die carbonades worden bijvoorbeeld op de zuurkool gelegd en even meegestoofd. Nationaal gerecht hier in Luxemburg is “Judd mat Gaardebounen”. Bonen met gezouten vlees. Het wordt niet gebakken, dat kan ook niet omdat het al half gaar is. Het gezouten vlees wordt vooral gebruikt in winterstoofpotten.
Vaak is het vlees ook gerookt én gepekeld, bijvoorbeeld Casseler rib, ook prima om te stoven bij de zuurkool.
Dit recept doet mij erg denken aan de zuurkool waarvoor wij diverse keren naar de Elzas zijn gereden. De zuurkool is extreem zacht van smaak, we hebben het nog nooit zo kunnen bereiden als daar! Er is ook een heerlijke variatie met vissoorten i.p.v. vlees!