Waaiervormige aubergines…

Je hebt groenten en je hebt groentenvruchten. En ze zijn allemaal te koken. Maak je ze echter in de oven klaar, of bak je ze in een pannetje, dan zijn er wezenlijke verschillen. Bij groenten voeg je vocht toe omdat ze anders uitdrogen of verbranden. Bij groentenvruchten (aubergine, tomaat, cougette, paprika) is dat in veel gevallen niet nodig. Die bevatten voldoende vocht van zichzelf.

Het volgende recept maakt gebruik van het vocht van verschillende groentenvruchten. Door de bereiding voegen de aroma’s zich tot één mooi geheel.

 • 2 aubergines,
 • tomaten naar behoefte,
 • 2 flinke uien,
 • 3 teentjes knoflook,
 • 1 blikje artisjokkenhartjes,
 • olijven naar behoefte,
 • 2 blaadjes laurier,
 • 3 takjes tijn,
 • 1 takje rozemarijn,
 • olijfolie,
 • peper en zout.

Halveer de aubergines in de lengte en snijd vervolgens tot twee centimeter van de onderkant dunne reepjes zodat een waaier ontstaat. Snijd de tomaten in dunne plakjes die tussen de reepjes aubergine passen. Steek de plakjes tomaat in de waaier.

Snijd de uien in ringen en hak de knoflook grof. Bedek de bodem van een ovenschaal met een filmlaagje olijfolie. Strooi hierop de helft van de uien en knoflook. Schik op de uien de auberginewaaiers, maar zodanig dat ze zo strak mogelijk tegen elkaar liggen. Vul de open ruimtes op met de stukjes artsjok en de olijven. Hak de blaadjes van de tijm en de rozemarijn fijn en strooi over het gerecht. Dek de aubergines af met de rest van de ui en knoflook. Besprenkel het gerecht gul met olijfolie. Een flinke zwieper met de peper- en zoutmolen en je gerecht is ovenklaar.

Verwarm de oven op 230 graden. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en plaats die in de oven. Na 10 minuten stel je de temperatuur in op 180 graden. Laat het gerecht nu nog één uur in de oven garen. Kontroleer aan het eind van de gaartijd of de aubergines klaar zijn door met een scherp mes in het dikke gedeelte van de waaiers te prikken. Zakt het mes er gemakkelijk in dan is je schotel klaar. Zoniet, verleng dan de oventijd met een paar minuten.

 • Enige opmerkingen:
 • In principe gebruik je per tafelgast één auberginewaaier. Maak je er meer dan is dat geen enkel probleem. Koud smaken de aubergines zeker zo goed. Je kunt ze dus ook best in voren maken.
 • De waaiers dienen stevig tegen elkaar te liggen. De snijvlakken worden zo slechts indirect aan de ovenhitte bloot gesteld. Je hebt dan het voordeel dat de vruchten weinig vocht verliezen en ook zullen de verschillende smaken en aroma’s zich vermengen tot iets geheel nieuws.
 • In de receptuur zie je wat ik gebruikte als smaakmakers en toevoeging, maar het kan in feite alle kanten op. Gebruik als opvullers knolvenkel, selderiestengels, champignons of wat je verder bedenkt. Ook met de kruiderij valt volop te variëren.
 • Je kunt het gerecht ook maken met courgettes. Je gaat op dezelfde manier te werk. Na de tien minuten op 230 graden breng je de gaartijd op 180 graden terug tot een half uur. Je kunt voor alle zekerheid een scheut witte wijn toevoegen.
 • Afdekken met aluminiumfolie dient ertoe om het vormen van een harde korst op de aubergines en het verbranden van de uien tegen te gaan.
 • Het recept komt uit Groenten uit de antieke, maar hoogst aktuele serie Praktisch Koken van Time/Life.

 

5 thoughts on “Waaiervormige aubergines…

 1. Oeps Paul, ik ben dol op de veelzijdige aubergine, en na het uitproberen van …tig recepten ermee, heb ik 2 of 3 favorieten over.
  Deze lijkt me echter ook simpel en heerlijk, en ziet er mooi uit. Ga ik zéker uitproberen.
  Olijfje erbij? Voor de afwerking, zoals op je foto?
  En een blaadje verse basilicum strooi ik er dan ook nog over.

  Dank voor recept, en groet,
  sanne

 2. De laurier steek je tussen de aubergines, of je legt ze op de bodem op de uien. Het zal voldoende aroma achterlaten. De laurier wordt aan het eind van de gaartijd verwijderd.
  Groet. Paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *