Hachis Parmentier

hachis
Dit gerecht heeft zijn naam te danken aan Antoine-Augustin Parmentier. Dat kwam zo: Parmentier (Montdidier, 1737- Parijs, 1813) Was militair apotheker.Tijdens zijn krijgsgevangenschap in Pruisen kregen de Franse manschappen, in dienst van de keurvorst van Hannover, een tijd lang alleen aardappelen te eten. Tot zijn verbazing raakte niemand ondervoed of uitgeput.
In 1769 vroeg de academie van Besancon via een prijsvraag om een oplossing voor de heersende hongersnood. Parmentier herinnerde zich dat zijn manschappen tijdens de zevenjarige oorlog alleen aardappelen gegeten hadden en dat hen dat goed bekomen was. Parmentier verklaarde dat de aardappel een goed middel was tegen dysenterie. Hij won de prijsvraag en deed er vanaf dat moment alles aan om de bevolking aardappelen te laten eten. Parmentier bedacht wel twintig verschillende manieren om aardappelen te bereiden, waarvan Hachis Parmentier er één van is. Mooi verhaal; we hebben het dus waarschijnlijk aan Parmentier te danken dat de aardappelen tot een van onze voornaamste voedselbronnen behoort.

De hachis is heel simpel; aardappelen, gehakt vlees en uien. Het is echt een gerecht om voor een hongerig gezelschap te maken. Je kunt het van te voren klaarmaken en in de oven afbakken.

  • Voor veel mensen:
  • 3 kilo aardappelen
  • 6 grote uien in ringen gesneden
  • 1 kilo gehakt

Kook de aardappelen en maak er met de knijper of stamper een mooie luchtige puree van. Bak de uien in wat olijfolie lichtbruin. Bak het gehakt rul en bruin. Kruid met peper, zout, nootmuskaat. Neem een grote ovenschotel en leg daarin eerst een laag met de uien. Daarop het gehakt en dek het geheel af met de puree. Strooi wat kleine klontjes boter over de puree.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de schotel ongeveer 30 minuten tot er een mooi bruin korstje op de puree komt.

Kopje espresso toe.

© ellen.

 

 

3 thoughts on “Hachis Parmentier

  1. Leuk om hier even te melden:
    De aardappel staat dit jaar centraal in de Week van de Smaak. In dat kader wordt een Diner Parmentier georganiseerd in Amersfoort op woensdag 3 oktober. De leerlingen van Leerhotel Het Klooster bedenken, bereiden en serveren een viergangen aardappeldiner, genoemd naar Antoine Parmentier. Zie http://www.dinerparmentier.nl voor meer informatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *