ARTISJOKKEN ETEN…

“Dat koken”, werd ons gezegd, “dat koken van die artisjok is wel te doen, en dan…?”

Ach, lezer, het is niet zo ingewikkeld. Fingerfood lijkt een nieuw begrip, maar het is van alle tijden. Alles wat je nodig hebt voor het eten van artisjokken zoals Ellen ze klaar maakte zijn je vingers.

Het gaat als volgt: je zorgt dat de artisjokken gaar zijn. Je zorgt dat je saus klaar is. Leg je artisjok op een bord en begin. Je plukt er een blaadje vanaf en schraapt met je tanden het zachte vlees van de onderkant van het blaadje. Dat klinkt abstract, maar het kan echt maar op één manier. Dit herhaal je bij elk volgend blad, net zolang tot ze op zijn. De laatste blaadjes, met de roze bovenkant, geven nog nauwelijks vruchtvlees, die kunnen weg. Overigens doop je je blaadjes naar believen in de saus.

Wat je over houdt is de bodem, die bedekt is met “hooi”. Dat hooi pluk je van de bodem af, het is niet eetbaar. Ellen houdt een vrij lange kooktijd aan, met als voordeel dat het vlees botermals is en het hooi gemakkelijk los laat. (We hebben niet de indruk dat er door de wat langere kooktijd erg veel smaak verloren gaat.) Bij beetgare artisjokken heb je al gauw gereedschap nodig en je beschadigt altijd de kostelijke bodem, het lekkerste van de plant.

 

Je kunt de vrij gekomen bodem met saus bedekken, maar ook naturel smaakt-ie heerlijk.

Artisjokken zijn niet duur en de grote soorten worden nu volop aangeboden. De bereiding is niet moeilijk, het is alleen wat werk. De beloning die je daarvoor krijgt is vorstelijk. Bovendien is het aangenaam eten, het is onmogelijk om het snel te doen. Je bent al gauw een kwartier tot twintig minuten in de weer met je groentegerecht. En wat ons betreft verhoogt dat het plezier van het tafelen. We dronken de wijn van gisteren, een Côtes de Ventoux, en die deed het er voortreffelijk bij.

Italianen en Spanjaarden eten ook graag kleinere exemplaren van de artisjok, die dan gestoofd, gebakken of gefrituurd worden en vaak onderdeel zijn van een groter gerecht. We kochten ze al wel in het buitenland, maar hier in de buurt kunnen we ze niet krijgen.

© paul

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *