Vandaag maak ik artisjokken klaar. Ik ben gek op artisjokken maar ze vers kopen en klaarmaken komt er vaak niet van omdat ze in ons dorp te bijna nooit te koop zijn. Gisteren lagen ze op de markt in Helmond, en dus vandaag in mijn pan.
Er zijn heel veel verschillende soorten, ik heb gisteren deze gekocht; een grote soort: Camus de Bretagne.
Ik ga ze vandaag, net als met de eerste asperges, zo simpel mogelijk klaarmaken; koken met een eenvoudige saus. Het is te warm om ze in de oven te gratineren zoals ik eigenlijk van plan was.
Grote artisjokken; neem per persoon één artisjok. Snijd de steel eraf en neem een stukje van de onderste blaadjes mee. Knip dan met een keukenschaar het bovenste stukje van de blaadjes.
werk snel, soms verkleuren ze. Knijp er wat citroensap over om verkleuren te voorkomen.
Als ze naar wens zijn bijgeknipt, stop ik in het hart een teentje knoflook, en bind er een schijfje citroen bovenop.
De kooktijd variëert per soort, deze heb ik 1 uur gekookt in water met wat zout en citroensap.