Rog in tomatensaus…

 

rog met tomatensaus 016

Nu zijn de beste tomaten te koop. Bij biologische kwekerijen, kleine telers, hobbytelers. Zelfs de supermarkttomaten zijn op dit moment wel te eten. Wij hebben het geluk dicht bij Bronlaak te wonen, daar verkopen ze op dit moment prima, doorgerijpte tomaten. Een ander geluk is een hobby-tomatenkweker hier in ons dorp. Hij kweekt allerlei soorten tomaten en liet ons deze weken proeven van zijn oogst. Voor het dinertje met de collega’s van Paul maakte ik al een tomatensalade met een aantal van zijn tomatensoorten, wat over bleef verwerkte ik vanavond in een saus voor bij gepocheerde rogvleugels.
Morgen meer over de tomaten, vanavond het recept van rog met tomatensaus.

Voor twee personen;
2 rogvleugels
1 uitje, heel fijn gesnipperd
1 flinke teen knoflook, ragfijn gesneden
1 eetlepel olijfolie
500 gram zongerijpte tomaten, liefst biologische of uit eigen tuin
2 kleine, gedroogde chilipepertjes
beetje gedroogde oregano, peper, zout
een bosje platte peterselie, fijngehakt

Verwarm de olijfolie en smoor daarin ui, pepertjes en knoflook. Snijd de tomaten in kleine stukjes en doe ze bij het ui/knoflookmengsel. Voeg de rest van de kruiden toe en laat de saus 30 minuten zachtjes stoven. Voeg op het laatst de peterselie toe.
Laat de saus afkoelen op een platte schaal.

De Rogvleugels intussen ongeveer 10 minuten pocheren ( afhankelijk van de grootte) in een pan met ruim water waaraan je een uitje en wat kruiden toegevoegd hebt. ( peterselie, selderij, tijm)
Neem de vleugels uit de pan, laat ze even uitlekken en serveer ze op de tomatensaus..

En, voor alle mensen die vis maar “gedoe met graten” vinden: van de rog worden meestal alleen de vleugels te koop aangeboden. Een goede vishandel heeft rogvleugels zonder het vel te koop. Niet duur, gemiddelde vis-kiloprijs. Wat de rogvleugels heel aangenaam maakt voor beginnende viseters rog heeft geen graten maar een soort kraakbeen.  Je schuift het visvlees met een mes van de botjes en wat je over houdt is een waaier van kraakbeen.

rog met tomatensaus 017

Op de foto de “botjes” als je het rogvlees eraf gehaald hebt.

Wij aten er rijst bij en een salade van kropsla.
Stukje kaas toe.
En natuurlijk espresso
©  ellen.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *