De tomaten van Piet…

 

12-9 006

We hadden het er bij gelegenheid al wel eens over gehad, op die spaarzame momenten dat we elkaar ontmoetten. Over  de tomaten van Piet.
Piet hield altijd al van koken en van een goede maaltijd. Ook Piet liep regelmatig tegen de onmogelijkheid aan om goede producten te vinden.
Hij liet het er niet bij. Hij huurde een landje op het volkstuinecomplex aan de Boekelse weg en ging zijn eigen groenten kweken. Met name in tomaten was hij geïnteresseerd. Op de volkstuinen waren er meer die zich met dat gewas bezig hielden en zo vond er uitwisseling van kennis en zaaigoed plaats.
Piet heeft intussen 27 soorten en rassen. Ze luisteren naar exotische namen als Portugese Marmanda, Black Plum, Chioggia, Basinga. Ze zijn rood, geel, groen en paars van kleur. Allemaal met specifieke eigenschappen en een andere smaak. Sommige voor de soep, andere voor sauzen en salades.

Vandeweek stond Piet op de stoep. De laatste tomaten waren geoogst en van een aantal soorten had hij “present-exemplaren” bij zich. Of we maar wilden proeven. Dat hebben we de afgelopen dagen gedaan. Ellen verwerkte er een aantal in een tomatensoep. Er gingen er een stel in de saus bij de rog en ze maakte een grote schotel tomatensalade. En de rest hebben we zo uit het vuistje weggesmikkeld. Smaaksensaties van suikerzoet tot fris-zuur. Geweldig…

Piet vertelde dat hij en zijn tomatenvrienden zich willen toeleggen op rassen en soorten uit Oost Europa. Ook daar slaat de rationalisatie in de landbouw toe en dat gaat altijd ten koste van soortendiversiteit. En iemand moet zich dan toch opwerpen voor het behoud van het erfgoed.
Kijk lezer, van dat soort initiatieven worden wij altijd heel vrolijk, hier op het Ministerie…

© paul

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *