Aprilvis (met spaghetti)…

aprilvis 1937 Dit is zo ongeveer de bedoeling. Je speldt of plakt in een onbewaakt moment een papieren vis op iemands rug, liefst op de rug van een autoriteit. Het moet voorzichtig en bedachtzaam gebeuren en de uitverkorene mag het niet merken, anders is er geen lol aan. Het slachtoffer tijdens de daad afleiden is daarbij een beproefde methode.

De foto komt uit de Archives de Paris. Ze toont een gastje in actie met een Poisson d’Avril. Het slachtoffer is een agent van de Verkeerspolitie van Parijs en de plaats van handeling heet Saint-Denis, een voorstad van de metropool. Wie de foto maakte werd niet duidelijk, maar ze is gedateerd 1 april 1937.

Fransen en Belgen zijn er druk mee doende, met die Aprilvissen. Ze duiken dezer dagen op in de krant en op televisie, in het straatbeeld en natuurlijk op de rug van talloze slachtoffers. Ik vind het een sympathieke manier van 1 april vieren; afgezien van het fysieke aspect heeft het iets onschuldigs, iets kinderlijks in de goede betekenis van het woord. Een afdoende verklaring heb ik er niet voor, maar de francophone aprilgrap staat me veel meer aan dan ons inheems gedoe met Luizenladdertjes en Plintentrapjes.

Hoe het ook zij, al sinds een aantal jaren wordt er op 1 april op het Ministerie vis gegeten, het is traditie geworden. Ik had me dan ook voorgenomen om een mooie vis uit de oven te toveren, zo een met kop-en-staart er nog aan. En dan een spectaculaire saus erover, een zalvend-gladde aardappelpuree erbij en een boterzacht worteltje. Zoiets lezer…

Enfin, in heel het dorp was geen vis met kop en staart te bekennen; de oudkatholieke traditie van vis op vrijdag bleek aardig aan sleet onderhevig. Fileetjes, Captain Iglo en voorgekookt visvlees, en dat was het dan wel. Uiteindelijk heb ik er dan maar voor gekozen om een spaghettischotel te brouwen met zalm en room. Lekker hoor, daar niet van. Maar toch…

Voor de culinaire doe-het-zelvers onder de lezers: kopiëren, uitknippen, opspelden…

culinaire aprilvis

© paul

Please follow and like us:

2 thoughts on “Aprilvis (met spaghetti)…

  1. Hebben jullie enig Idee waar de 1-april traditie vandaan komt? In mijn herinnering moest de grap ook onmogelijk of ridicuul zijn. Een 1ste jaars leerling alle afdelingen van Huize Padua af laten lopen om het zetpillenpistool op te halen vond ik wel een leuke. Ook de nep-foto in De Streek met daarop muntjes die zogenaamd gevonden zouden zijn in Gemert, met het opschrift 60 voor christus (getekent door Rene Pullens) vond ik een leuke 1-april grap.

  2. Dag Piet;
    Weekblad De Streek had een aantal jaren op rij prachtige 1-april-grappen. Die van de reuzenratten in het dorpsbeekje de Rips had fors impact. Mensen in het dorp bestelden massaal de plaatselijke ongediertebestrijder om gevrijwaard te blijven van die monsters…
    Over de oorsprong van de aprilgrap is een en ander geschreven, maar ik vind de verklaringen weinig afdoende.

    Groet, Paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *