Galette des Rois; Driekoningenkoek

Galette des Rois

Het is vandaag Driekoningen, hier in Nederland een wat in de vergetelheid geraakt feest. In Belgie, Frankrijk en Luxemburg wordt het Driekoningenfeest wel gevierd. Men beschouwt de dag daar als de afsluiting van de feestperiode rond Kerstmis. Bij alle patissiers in die landen kun je deze dagen de Galette des Rois kopen; een Driekoningenkoek compleet met een Gouden kroontje en een verstopt ‘boontje’ erin. Degene die het Boontje in zijn of haar stukje gebak aantreft  is dan de hele dag Koning of Koningin. Er zijn al lange verhandelingen geschreven over het gebruik, daarover later meer.

Dat ‘Boontje’ is natuurlijk ook allang geen Boontje meer. Tegenwoordig gebruiken patissiers kleine porceleinen beeldjes om in de driekoningentaart te verwerken. Er is zelfs een patissier die echte diamanten verwerkt in de koeken. Zo’n koek kost ook wel wat natuurlijk…

Vandaag was het bij ons ook een beetje feest; de eerste Carnavals-Pêkskes-naaidag. Goeie reden om dan maar zo’n driekoningentaart te bakken. Maar hoe? Ik kocht al eens zo’n  Galette des Rois in Luxemburg, maar had geen idee hoe je zoiets maakt. Ik heb dus maar zelf iets verzonnen waarvan ik dacht dat het zo goed mogelijk leek op de taart die ik in Luxemburg ooit kocht. Spannend wel. De eerste foto maakte ik vanmiddag na het bakken. Of de inhoud ook geslaagd was bleef nog even geheim tot na het eten. ( de taart was het dessert)
galette des rois
Eerlijk gezegd was ik heel tevreden over mijn versie van… en belangrijker nog… iedereen vond het lekker, behalve Neel, maar die lust geen amandelspijs…

Goed, het recept voor een geïmproviseerde Galette des Rois:

  • 14 plakjes roomboterbladerdeeg
  • 300 gram amandelspijs
  • 4 eieren
  • een flinke scheut Cointreau
  • 1 losgeklopt ei om het deeg mee te bestrijken

Zorg dat de amandelspijs wat lauw is, en dus wat handelbaar. Doe de spijs in een kom en voeg de eieren erbij. Begin langzaam te kloppen op een lage mixerstand. Voer de snelheid langzaam op en klop tot je een mooie egale massa hebt.

Rol het bladerdeeg uit en bekleed een ingevette platte vlaaivorm (doorsnee 28 cm) met de helft van het deeg. Spatel de vulling erin, verstop Het Boontje (ik gebruikte een mooie schoongewassen kiezelsteen) (niet te klein, ik wil de geen gebroken tanden op mijn geweten hebben, naar mijn idee is een flinke steen minder gevaarlijk) en maak een deksel van de andere helft van het deeg. Houd wat kleine stukjes achter om te versieren. Steek wat hartjes, bloemetjes of wat dan ook uit. Druk de randen goed aan. Plak de versiering erop en bestrijk alles met losgeklopt ei. Maak een piepklein gaatje om de stoom te laten ontsnappen. Bak de taart in de voorverwarmde oven op 160 graden. 40 minuten.

Andy trof de kiezel in zijn stukje taart; Hij is de Koning vandaag!

DSC_0018
Nou ja, en met de Pêkskes komt het ook wel goed…
Kopje espresso toe!

@ ellen.

Result

 

Please follow and like us:

One thought on “Galette des Rois; Driekoningenkoek

  1. In mijn kindertijd te Sittard, zuid Limburg, Ellen, werd in elk gezin zo’n koek op tafel gezet, met daarin verstopt een rauwe bruine boon. Wie die boon in de mond gekregen had moest trakteren, dus het tegengestelde van koninklijk behandeld te worden: vorstelijk gul optreden!
    De koningskoek in kwestie wordt, compleet met goudkleurige kartonnen kroon, nog steeds ook bij patissiers in het Zwitserse Graubünden op de dag van vandaag te koop aangeboden,

    Piet G. Vos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *