Is het nu vandaag Bleu Mondey??? De maandag na alle feestdagen; de dag waarop iedereen weer moet werken. Het is in ieder geval geen dag om nog eens luxe uit te pakken.
Tsja, hier op Het Ministerie is altijd alles anders; iedereen moet nu aan het werk, maar Paul gaat genieten van zijn pré pensioen; vanaf vandaag werkt hij nog maar één week in de maand! Dat betekent voor ons veel meer vrije weekenden. Het zal een hele nieuwe manier van leven worden… Vandaag dus voor ons nog een klein feestje ná alle feestdagen; een klein dinertje voor twee…
Lamsrack met kruidenkorst, salade van rode boontjes en ruccola, koffie met amandeltaart toe
Verhit wat geklaarde boter in een kleine pan en bak daarin de lamsrack snel rondom bruin
- Maak een kruidenpasta van
- 2 sneden oud wit brood (even licht roosteren) en dan in kruimels hakken of rollen,
- 1 klein bosje platte peterselie
- 1 plukje tijm, wat rozemarijn
- peper, zeezout 1 teentje knoflook, wat citroenrasp.
- Alles mooi fijngehakt,
- en 50 gram gesmolten boter om er een smeuïg mengsel van te maken.
- Prak dat alles goed door elkaar tot een mooie kruidenmassa.
Zorg dat de oven op 200 graden staat
Bedek het vlees rondom met het kruidenmengsel. Leg het lamsrack op een ovenschaal en laat het vlees zo ongeveer 15 tot 20 minuten garen.
Het vlees moet nog mooi rosé van binnen zijn.
Haal het vlees uit de oven en laat het onder folie, zeker 5 minuten rusten. Snijd het dan in mooie plakken.
Kopje espresso toe, mét een restantje van de Galette des Rois
@ ellen.
De maandag, volgend op Driekoningen, was het Verloren Maandag. Een oude traditie in (Frans)Vlaanderen stammend uit het gildenleven. Onder de franstaligen Lundi Perdu genaamd. Met een beetje googelen kom je zo meer te weten. Bij deze festiviteiten horen speciale gerechten; in Antwerpen serveren ze worstenbroodjes en appelbollen. In Doornik en het grensgebied gaat het om Lapin (konijn) Perdu. De beschrijving van het recept alom te vinden. Het gerecht bestaat uit een aantal onderdelen. De salade is op zich al een maaltijd te noemen, zo copieus is het, maar wordt gezien als een separate gang van het diner. Het is samengesteld van allemaal restjes en beetjes, om op te maken wat over is na de feestdagen.
Veel succes Paul, met het “inwerken” van het nieuwe tijdsbestedingspatroon na je vroegpensioen!
Klopt ik moest afgelopen maandag in Antwerpen laden en daar hadden ze ook worstenbrood.En die werknemers hadden het ook over verloren maandag.