Stoofpot van lamsvlees met saffraan, erwtjes en artisjokken…

stoofpot van lamsvlees met saffraan

Het is eigenlijk weer voor stevige winterkost; stamppotten, erwtensoep, bonensoep, maar Paul probeert wat kilo’s kwijt te raken en houdt zich daarom aan een koolhydratenarm dieet. Even geen stamppot en erwtensoep dus.

Ik was vrijdag met de Jongste Bediende op bezoek bij Jan en Ans.Traditioneel wordt daar met vrienden en familie de week afgesloten met een hapje en een drankje. De laatste roddeltjes worden besproken en de wereld verbeterd. Jan had deze vrijdag, ter ere van het winterse weer, een grote pan erwtensoep gemaakt, heerlijk! Mijn behoefte aan winterkost is dus even bevredigd. Maar het blijft koud en om dan een biefstukje met een salade te eten dat is niet echt waar we behoefte aan hebben, een mooie stoofpot leek me dus beter voor dit weekend. Lamsvlees en saffraan, altijd een goede combinatie. Voeg er wat groenten bij en je hebt een zonnig gerecht dat toch goed aan onze winterse behoeften voldoet. Wat couscous erbij voor wie wel koolhydraten wil.

 

 • 1 kilo lamsvlees, (ook wat vlees met bot erbij, dat geeft een rijke smaak) in handelbare stukken gesneden
 • wat olie
 • 2 grote uien, grof gesneden
 • 4 teentjes knoflook, geplet en gehakt
 • 4 grote pomodore tomaten of een blikje tomaten
 • 200 gram doperwtjes (diepvries)
 • 1 blikje artisjokkenharten, uitgelekt en in vieren gesneden
 • 2 ingelegde citroenen, alleen de schil gebruiken, het vruchtvlees kan weg
 • 1 rode peper, fijngesneden, het zaad verwijderen
 • 1 eetlepel ras el hanout kruiden
 • een stuk of 8 draadjes saffraan
 • een beetje kaneelpoeder en een beetje gemberpoeder
 • water
 • zout
 • een handvol zwarte olijven

Verwarm de olie en bak daarin de uien en knoflook goudbruin. Voeg de tomaten, de kruiden en de rode peper en saffraan toe en bak even mee. Doe het vlees erbij en roer goed om. Voeg zoveel water dat alles net onder staat. Laat het geheel zo ongeveer 1 1/2 uur stoven. Voeg er dan de citroenschillen en de olijven bij. Laat nog een kwartiertje zachtjes stoven en doe er dan de artisjokken en de doperwtjes bij. Nog even doorwarmen tot de erwtjes gaar zijn en de saus ingedikt is. Serveer met couscous. Een flinke handvol versgehakte koriander hoort er eigenlijk ook bij maar die kon ik hier gisteren nergens kopen.

Kopje espresso toe.

© ellen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *