Stoofpotje van jonge artisjokken en aardappelen

artisjokken
In Luxemburg wonen veel Italianen. Ze zijn hier zo’n drie generaties terug naar toe gekomen als gastarbeiders om het zware werk te doen in de mijnen, de staalindustrie en de wegenbouw. Ze maakten al snel promotie en begonnen hun eigen bedrijfjes. Het zware werk bleef liggen en de Luxemburgers moesten nieuwe arbeiders zoeken. Die vonden ze in Portugal en later kwamen er ook nog vluchtelingen bij uit het voormalige Joegoslavië. Gevolg is dat de Luxemburgse bevolking nog maar uit 55% ‘echte’ Luxemburgers bestaat. De gemeente Larochette staat zelfs bekend als de gemeente met het hoogste percentage buitenlanders van heel Europa. Als je op een mooie zonnige dag door Larochette wandelt waan je je in Portugal, bijna alle café’s, restaurants en winkels worden uitgebaat door Portugezen. Wat vooral leuk is aan deze diversiteit is het enorme aanbod in de winkels van Portugese en Italiaanse producten; pasta’s en gedroogde vis, maar ook verse groenten. We kennen hier een Portugese vrouw die af en toe heimwee krijgt naar haar geboorteland. Ze stapt dan in haar Porche en komt een paar dagen later terug met een kratje verse citroenen, doperwtjes en tuinboontjes. Niet iedereen is zo bemiddelt dat even op en neer rijden tot de mogelijkheden behoort, maar de eerste voorjaarsgroenten liggen hier te lonken in de winkels. Verse erwtjes, tuinboontjes, pisenlit, zwarte kool, ronde aubergines en tomaten in alle maten en soorten. Op de markt gisteren verkocht de groentenkoopman zelfs dubbelgedopte tuinboontjes weliswaar tegen fabelachtige prijzen, maar goed, dan heb je ook wat! (Pisenlit was € 19,- de kilo, de gedopte tuinboontjes ook zoiets) Wij hielden het op een bosje verse artisjokken uit Sicilië á € 2,95, dat vond ik een hele schappelijke prijs. Ik maakte er een stoofpotje van met nieuwe aardappeltjes. Het was eigenlijk genoeg voor vier personen, maar wij vonden het zo lekker dat bijna alles opging.

  • 1 bosje kleine artisjokken
  • 1/2 citroen
  • 500 gram nieuwe aardappelen, geschild
  • 2 sjalotten fijn gesneden
  • 4 teentjes verse knoflook, geplet
  • 2 eetlepels vers gehakte platte  petersellie
  • zwarte peper en zout
  • 4 eetlepels olijfolie

bosje artisjokken

Pers de citroen uit en giet het sap met water in een schaal. Maak de artisjokjes schoon. Verwijder de buitenste blaadjes. Snijd ze dan in vieren en knip de bovenste randjes eraf. Leg de partjes meteen in het citroenwater anders verkleuren ze. Schil de steeltjes en snijd die in stukjes. Gebruik een stoofpan met een dikke bodem en verhit daarin de olijfolie. Smoor de uitjes op een zacht vuurtje glazig. Doe de knoflook erbij en smoor die ook even mee.Doe er dan de aardappels, de artisjokkenpartjes, de steeltjes, zout peper en peterselie bij en bak alles zachtjes aan. Schep een aantal keren om en om. Voeg dan wat water toe en zet het vuur zo dat alles zachtjes pruttelt en leg de deksel op de pan. Reken op ongeveer 40 minuten stooftijd. Voeg eventueel wat extra water toe.
Lekker met gegrilde lamskarbonaadjes.
Kopje espresso toe, mét een glas armagnac, het was per slot een feestdag gisteren!
© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *