Een geitenbokje met artisjokken… eerste paasdag in Luxemburg

geit
In Luxemburg was de internet/wifi verbinding zo slecht dat mij alle lust ontbrak om een artikel te schrijven. Het opladen van een enkele foto duurde zo lang dat ons gezelschap al enigszins beschonken uit het café terugkwam, voordat ik ook maar één foto op “mijn flickr” had kunnen zetten.

Toch wil ik nog wel even vertellen over het eten, en vooral over het halve geitenbokje dat we aten. Ik zag ze vrijdag vóór Pasen al in de supermarché liggen; grote dozen met een “Demi Chevreau, avec abats, nourri au lait, né et élevé en France; wat wil een mens nog meer voor een mooi paasdiner? Bosje verse artisjokken erbij, en een bundeltje verse knoflook… En dat was allemaal gewoon te koop in de supermarché. (Ik moest natuurlijk wel even eerst overleggen met de rest van ons gezelschap en stelde aankoop maar even uit.)

Ik zoek hier al tijden naar een leverancier van geitenvlees. Geiten genoeg in onze landelijke omgeving, geitenvlees is echter moeilijk te vinden. Vreemd, want voor de melkgeitenhouderij moeten toch steeds nieuwe geiten gefokt worden. De bokjes die dan ook geboren worden, (je hebt het nu eenmaal niet voor het uitkiezen of het geitjes of bokjes worden), zijn alleen geschikt om in de pan te belanden. Waar blijven die bokjes toch in Nederland? Goed, in Frankrijk en Luxemburg belanden ze in de supermarkt en vervolgens in de pan.

Zaterdag snel met het hele gezelschap terug naar de Cactus-Super, gelukkig lagen er nog dozen met de begeerde bokjes, én er lagen verse artisjokken én verse knoflook genoeg. Wijze raad over de bereiding kreeg ik van chefkok Marchel van Restaurant  “Beim Docter”, in Leudelange. Marcel komt na werktijd zo wel eens met zijn vrouw Lilly even een laatste glas drinken in het café op de camping.  “Zo’n jong geitenbokje moet je langzaam, heel zachtjes aanbraden, niet teveel kruiden, houdt het heel subtiel… Artisjokes erbij, prima, of jonge erwtjes of boontjes, vergelijk het met zuiglam…”

 • een half zeer jong bokje in delen gesneden; boutje, schouder en wat ribbetjes
 • grote pan waar de delen goed in passen
 • boter om in te braden
 • peper en zout
 • bosje verse artisjokken,   schoongemaakt en in vieren gesneden zie hier
 • scheutje witte wijn
 • bolletje verse knoflook, teentjes losgemaakt

Het vlees inwrijven met peper en wat zeezout en dan, zoals gezegd, langzaam in de boter licht bruin braden samen met de teentjes knoflook. De wijn en eventueel wat bouillon toevoegen en zo een krap uurtje laten garen. Dan de artisjokkenpartjes erbij doen en verder stoven tot ook de artisjokken gaar zijn. Het vlees uit de pan nemen en even laten rusten onder folie.

Intussen zou ik dan een foto kunnen maken, maar… altijd hectisch in het piepkleine keukentje op zo’n moment… en dan vergeet ik gewoon…

Gelukkig was er Neel van Eupotours. Paul schreef al over de foto’s en het dinertje met de zalm á la Goya. De foto die Neel van het geitenbokje maakte is nog helemaal in de sfeer van de Oude Meesters. Het stilleven lijkt zelfs nog een kleine honderd jaar ouder dan de “Zalmen van Goya”.

We aten er aardappeltjes bij met peterselie. Kaasjes en daarna Caramelpudding toe. En tenslotte natuurlijk espresso en nog wat drankjes en gezang in het café.

© ellen.

 

 

 

7 thoughts on “Een geitenbokje met artisjokken… eerste paasdag in Luxemburg

 1. Geitenvlees schijn je te kunnen bestellen bij OK vlees. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd. Het adres vond ik een tijdje terug bij Eetschrijver, die ook zijn Margaritaijs via hen aan de man brengt. Dan moet het wel goed zijn, toch?
  http://www.okvlees.nl/

 2. Ik heb wel eens geitenvlees gehaald bij een geitenhouderij A-R op de Lieshoutseweg 76 in Aarle Rixtel, telefoon 0492-382355. Een mooie geitenbout, gelabeld en wel, bleek van een zekere Sander te zijn geweest. Naast vlees van overtallige bokjes en geitjes verkopen ze er ook erg smakelijke kaasjes.
  Ik weet niet of de Saanenhof in Heeze ook geitenvlees verkoopt.
  Anders bestellen bij Sabir?

 3. @ Peter, Marron en Iwan.Goeie tip Peter, gaan we zeker doen. (Aarle Rixtel is hier vlakbij) Ik las ook een Tweet van Mac van Dinther, hij schrijft over geitenvlees van GiesZ. Is dat het bedrijf dat jij bedoeld Marron? Ga uitzoeken wat dat is.
  En Iwan, dank je voor de verwijzing naar het programma van Wouter Klootwijk.
  Het moge duidelijk zijn; We moeten méér bokjes eten!
  Wordt vervolgd dus!

 4. Prachtige foto van Neel!
  En wat leuk om eens wat over geitenvlees te lezen.

  Ik werd begin jaren ’70 helemaal betoverd door en gecharmeerd van mooi geitenvlees. Heerlijk, heerlijk. Ook al was de kennismaking aanvankelijk wat shockerend: terugkomend met wat vrienden van een keuvelende wandeling door de mandarijnen-boomgaard (het was in januari) werd er geheel onaangekondigd en volkomen onverwacht voor onze nietsvermoedende ogen en onschuldig gemoed een levende geit op een slachtblok gelegd en in één welgemikte slag de nek doorgehakt. Dat was even slikken voor een in de stad opgegroeide 22-jarige. Ik gaf – mij groot en wereldwijs houdende – uiterlijk geen krimp, maar schrok me van binnen kapot en voelde m’n hartslag overslaan…
  Op een toen nog niet toeristisch Menorca in het binnenlandje was het, waar de geit – in z’n geheel – meteen daarna, na wat leegbloeden, werd geroosterd aan een spit boven houtvuur, met slechts wat zout, peper,veel knoflook en verse groene kruiden (rozemarijn, wat tijm). Af en toe een likje van de mooiste olijfolie eroverheen, niks geen boter. Tongstrelend was het resultaat.
  Later in andere landen ook nog geit gegeten, maar nooit meer zo lekker als die van toen. Had misschien ook wel te maken met die eerste, speciale omstandigheden?

  In Nederland decennia lang geen geitenvlees te koop.
  Inmiddels koop ik het regelmatig bij m’n Turkse slager. In mijn stadje in midden van het land zijn er daarvan vele, en ze hebben het bijna allemaal. Alleen: om één of andere mij nog steeds duistere reden ligt het nooit in hun vitrines. Je moet er om vragen. Dan blijken ze het bijna allemaal te hebben en halen het van achter, of vertellen je dat het er overmorgen weer is.
  Ik heb geen tuin meer, en geen houtvuur met spit, dus ik neem kleinere stukken en braad die in een grote pan.
  Ben een fervent liefhebber van mooie boter en van wijn of spiritualien in gerechten, maar bij geit gebruik ik uitsluitend goeie olijfolie, zout, peper, knof, en dus verse tijm en rozemarijn, en soms een blaadje salie. Als er wat vocht nodig is, een klein scheutje lauw water.
  Genieten!

  Groet,
  sanne

 5. @ over de geitjes… daar komt vast een vervolg; Marleen en de Jongste Bediende gaan binnenkort op excursie bij boer Frank, van boer zoekt vrouw… Daar hren we beslist nog van…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *