Pittige gestoofde kool…

gestoofde witte kool

Nog een keertje kool, dat had ik beloofd. Witte kool ditmaal; groente van het seizoen, goedkoop en gewoon uit Nederland. Je kunt kool natuurlijk garen in water maar door de kool in eigen vocht klaar te maken krijg je een veel beter resultaat. Als basis gebruikte ik het recept van Marcella Hazan voor Venetiaanse gestoofde kool en voegde daar nog wat paprika en pepers aan toe om een lekker pittige koolschotel te krijgen.

  • 1 kleine witte kool, de stronk verwijderen en heel fijn snijden
  • wat olijfolie
  • 1 lente-ui in kleine stukjes gesneden
  • 1 kleine rode paprika, in kleine stukjes
  • 1 verse rode peper in fijne reepjes
  • 1 eetlepel gehakte knoflook
  • zout en flink wat zwarte peper
  • 1 eetlepel ciderazijn
  • wat vers gehakte platte peterselie

Verwarm de olie en bak de ui zachtjes lichtbruin Voeg als de ui glazig is de knoflook, de paprika en de stukjes rode peper toe een smoor ze even mee. Doe er dan de kool bij een schep om en om. Voeg peper en zout toe en de ciderazijn. Schep nog eens goed om tot de kool wat geslonken is en doe dan de deksel op de pan. Laat de kool zo, onder af en toe roeren zeker 1 tot 1 1/2 uur stoven.
Er gaat dus geen water bij, de kool wordt in eigen vocht gestoofd. De temperatuur moet heel laag blijven.
Roer er vlak voor het opdienen nog wat fijngehakte peterselie door.

lamsworstjes

Wij aten er pittige lamsworstje bij, gekocht bij de Turkse slager Sabir in Helmond. Slager Sabir maakt die worstjes sinds kort zelf. Een experiment, aldus de slager. Een zeer geslaagd experiment vinden de klanten! Prima te combineren met deze winterse kool.

Kopje espresso toe!

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *