Ik zit al twee dagen met een pak zakdoeken aan de keukentafel te denken wat ik nu echt lekker zou vinden…Maar er is op dit moment eigenlijk niets waar ik zin in heb. Een boek lezen lukt zelfs niet, snuf, snuf, snotter, nieuwe zakdoek…Waar is dat Vicks ding?
Een flinke verkoudheid legt een fors deel van je smaakpapillen lam en “geen zin in eten” doet de rest wat mij betreft.
Ik kon gisteren nog net bedenken dat ik maar een flinke stoofpot van het een of ander zou moeten maken, lekker pittig, veel pepers en veel knoflook. Genoeg voor zeker twee dagen.
Een stoofpot van rundvlees met tomaten en olijven. Pepers, basilicum en oregano, een beetje zon in de winterkeuken.
- Voor vier personen:
- een beetje olijfolie
- 1000 gram rundvlees, liefst ‘sucadelappen ‘ , in grove dobbelsten gesneden
- 1 flinke ui, fijngesneden
- 1 rode peper, zaad verwijderen en het vruchtvlees heel fijnsnijden
- 4 teentjes knoflook, geplet en fijngesneden
- 1 glas rode wijn
- 1 blik tomatenstukjes (of in het seizoen, verse tomaten)
- 1 kleine winterwortel, in klein blokjes gesneden
- 2 stengels bleekselderij, in fijne blokes gesneden
- oregano
- laurierblad, wat rozemarijn
- een handjevol mooie zwarte olijven
- peper en zout
- Basilicum en peterselie
Verwarm de olijfolie en fruit daarin de ui en de knoflook even zachtjes aan. Schep alles uit de pan en bak dan in dezelfde pan de dobbelsteentjes vlees rondom bruin. Voeg ui en knoflook weer toe. Doe de stukjes wortel en selderij erbij en schep ze even om en om. Voeg de wijn en tomatenstukjes toe en de kruiden. Sluit de pan en laat alles nu zeker 3 uur heel zachtjes stoven. Roer en proef af en toe en voeg de olijven toe. Misschien moet je er ook nog wat bouillon bij doen. Roer er vlak voor het opdienen nog wat versgehakte peterselie en basilicum door. Serveer met een ‘korte pasta’, bijvoorbeeld penne.
Wij aten een stukje kaas toe. Een Munsterkaasje van rauwe melk; heerlijk met een paar kummelzaadjes.
Kopje espresso toe!
© ellen.