Gegratineerde venkel…

gegratineerde venkel

Een venkelknolletje, ach er ligt er altijd wel één in onze koelkast. Je kunt ze gemakkelijk een tijdje op voorraad houden en zo heb je altijd wat achter de hand. Bij voorbeeld om een beetje te gebruiken bij het pocheren van een visje, of als extra accent in een snelle salade, fijngehakt over de gerookte zalm of gewoon als groente bij de dagelijkse maaltijd. Ik dacht dat het wel overal zo zou zijn. Toen ik dat in gezelschap ter sprake bracht bleek echter dat een hoop volk niet van venkelknolletjes houdt?! Asjemenou, wie had dat gedacht? Enfin, onze gegratineerde knolletjes. Voor de liefhebber, zullen we dan maar denken…

  • 2 venkelknolletjes,
  • olijfolie,
  • geraspte kaas,
  • peper en zout.

Snijd de knollen van boven naar beneden in partjes. Verhit olie in een pan en bak de partjes rondom bruin. Voeg dan een heel klein beetje water toe en laat de venkel 10 minuten stoven. Haal de venkel uit de pan en laat even uitlekken. Smeer een beetje olijfolie uit over de bodem van een vuurvaste schotel. Schik de parten in schotel en strooi er rijkelijk kaas over. Plaats de schotel in de oven, die is voorverwarmd op 180 graden. Na een klein kwartier is de schotel klaar. Serveer direct.

We aten er aardappeltjes uit de oven bij en gemarineerde lamskarbonades.De witte Elzaswijn paste uitstekend en toe was er nog wat Shropshirekaas.

  • Het bakken van de groente verandert wel degelijk iets met de smaak, die wordt er mild van.
  • Welke kaas je gebruikt maakt voor een belangrijk deel uit hoe het gerecht uiteindelijk smaakt. Alle te raspen kazen zijn geschikt. Wij gebruiken graag Parmazaanse kaas, maar zeker zo vaak komt het voor dat er gebruikt wordt wat er net op dat moment in huis is. Dat levert verrassingen op. En het is nog nooit fout gegaan.

© paul

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *