Zwitserse strooikaas van Geska…

Zwitserse strooikaas

Bij mijn grootouders in Helmond stond het busje al op de ontbijttafel. En het zag er precies uit als de busjes hierboven, dacht ik zeker te weten. Intussen ben ik nog een andere verpakking van de strooikaas op het spoor gekomen, en ook die doet me vertrouwd aan, zodat ik nu dus niet meer zeker weet of… En opa en oma zijn er niet meer om me uitsluitsel te geven.

Hoe het ook zij, mijn hele leven heb ik wel zo’n strooipotje op voorraad gehad, of in ieder geval dan toch binnen handbereik. En al ben ik een gekende tegenstander van alle kant-en-klaar geraspte kazen, voor dit goedje maak ik graag een uitzondering. Ik vind het lekker.

Zwitserse Groen Kaasjes wordt aangeboden in de vorm van kegeltjes, ze zijn keihard. Ze komen uit het kanton Glarus en de kleur hebben ze gekregen door toevoeging van klaverblad. Ik heb wel eens zo’n ding gekocht, je kon het alleen maar raspen.

Gelukkig wordt de kaas ook in poedervorm aangeboden. Op het strooipotje staat dat het “originele” Zwitserse strooikaas is. Met echte Alpenkruiden. Wat dat dan wel zijn, échte alpenkruiden, dat wordt niet duidelijk. In ieder geval zit er dus dat klaverblad door. Verder zou het een natuurproduct (?) zijn, vrij van kunstmatige kleur-, smaak- en conserveerstoffen. De kaas wordt gemaakt van koemelk en is mager. Je betaalt voor zo’n potje een goede euro, er zit 60 gram in. Gewoon in het keukenkastje blijft de kaas voor lange tijd goed.

Je bent vóór of tegen de kaas, een middenweg lijkt niet te bestaan. Het is vooral de pregnante geur die mensen tegenstaat, blijkt uit diverse reacties op het Web. En dat is dan juist weer waar andere mensen bij zweren. De smaak heeft wat scherpte en is kruidig met een zweem zoet op de achtergrond.

Ik mag de kaas graag in een kommetje soep strooien, maar verdere toepassingen zijn er legio. Er zijn mensen die er de smaak van hun groenten mee opkrikken, er zijn er die de spaghetti ermee bedekken. Gehakt wordt ermee gekruid, of een simpel gebakken ei. De beste toepassing is de volgende: Neem een snede van het beste brood, besmeer het met de beste boter en strooi er een forse laag groen kaas over. Vurrukkulluk!!

© paul

Zie ook: Geska, zoek de verschillen