Geska: zoek de verschillen…

geska strooikaas

Op de een of andere manier blijft het de gemoederen bezig houden, dat artikeltje over de Zwitserse strooikaas van Geska. Het dateert van 23 maart 2010, maar er komen nog regelmatig reacties op.

Nu hadden we al vernomen dat het kegelvormige doosje gerestyled was, maar ik had het zelf nog niet gezien. Tot ik dan die nieuwe verpakking aantrof in de plaatselijke super. Voor de goede orde: het linkse doosje is het nieuwe…

Was de afbeelding al oubollig, ze is het nog steeds. Het meisje heeft paarse lippen gekregen. Heeft ze het koud? Is ze ziek? Ze is er in ieder geval blonder op geworden (kleurspoeling?). De zwartbonte koetjes zijn in de nieuwe versie paarse milkakoeien geworden.

De belettering is moderner en wat zorgvuldiger gedaan, maar of ik het nu mooier vind?… De malle zin: [ ] met échte Alpenkruiden is gehandhaafd.

Farah vraagt zich in een reactie af waar het potje is gebleven met de kaas mét Lactulose, want op de nieuwe verpakking staat uitdrukkelijk vermeld dat de inhoud nú lactulosevrij is.

Ik nijg naar de veronderstelling van een andere lezer, Dinja, die denkt dat het altijd zo is geweest, maar dat Europese regelgeving voorschrijft dat de lactulosevrije status moet worden vermeld.

Een blinde proeverij biedt geen uitkomst: de strooikaas uit beide verpakkingen smaakt me hetzelfde, ik proef geen verschil. Wel meldt de nieuwe verpakking dat de calorische waarde iets is terug gelopen: van 240 K. cal per ons naar 227. Vet is verminderd van 1,3 gram naar 0,7 gram.

We weten, dank zij de nieuwe verpakking, nu ook wat de echte Alpenkruiden zijn: Trigonella meliotus-caerulaea oftewel Zevengetijdenklaver.

Enfin, ondanks de nieuwlichterij van de firma Geska blijft het een noodzaak deze kaas in huis te hebben. De smaak is geweldig, de toepassingen eindeloos. Ga maar kijken in je super (bij ons: AH), het doosje kost een goede euro…

© paul

Ps.; ik krijg geen foto geplaatst, dat komt dus vanavond als Ellen weer thuis is…

Ps, ps. (Ellen): …het duurde even met die foto. Flickr deelt terrabites uit aan zijn vaste klanten, leuk maar het gevolg is dat de Flickr site bijna niet bereikbaar is!

Please follow and like us:

7 thoughts on “Geska: zoek de verschillen…

 1. Het leven zit vol toevalligheden. Na 25 jaar deze maand weer eens een doosje gekocht te hebben, begon ik mij toch echt af te vragen wat alpenkruiden zijn. En ik zag iets aan die Frau, maar wat? Beide vragen beantwoord nu.

 2. Pauls analyse van zoek de zeven verschillen tussen Geska oud en Geska nieuw is wat teleurstellend. Het grote verschil is natuurlijk dat de oude uit Glarus kwam en de nieuwe niet meer. Wel uit Zwitserland, maar niet meer uit Glarus. En er zit nu 70 gram in de kartonnen strooibus.
  Paul vermeldt bij herhaling dat de kaas nu “lactulosevrij” is, maar dat is niet wat op het busje staat: de kaas is lactosevrij. Lactulose is een laxeermiddel.
  En dan meent Paul dat het vetgehalte van de nieuwe kaas met zowat de helft is afgenomen. Dat staat niet op mijn busje: het vetgehalte is nog altijd 1.3 gram per 100 gram. De 0.7 heeft betrekking op de verzadigde vetzuren en niet op het vetgehalte, Paul.
  Nu zit er een dekseltje op de strooikaas. En wat ziet ik? De kaas komt nog altijd uit Glarus. Gelukkig! Er is geen verschil, behalve de verpakking. Wat is lezen moeilijk.

 3. Geska is weer met een nieuwe verpakking gekomen. Aan de tekst en opdruk lijkt mij weinig veranderd. De vorm is nu cylindrisch-torenrond.
  Wat mij echt stoort is de afsluiting boven en onder: van plastic! In deze tijd van bewustwording van de plastic soup. Welke onverstand daar heeft het bedacht en hoe kan het dat dit bedrijf dat overgenomen heeft. Keer om,

 4. Ik stoor me ook aan deze verpakking. Die plastic klepjes blijven ook nog eens openstaan na gebruik. Ik zou graag de oude kegel terug willen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *