Dutchmen’s coleslaw…

koolsalade

Wij eten, zeker in de wintertijd als de groene sla maar slapjes is, graag koolsalade. Meestal maak ik dan een uitgebreide salade van witte kool en verder wat ik zo vind in de koelkast; olijven, tomaten, uien, wortel, spekjes, geitenkaasje, ansjovisje, ach bedenk zelf maar. Alles kan. Maar nu schreef Janneke pas over de echte coleslaw ofwel “Dutchmens Coleslaw”. Dat klonk spannend. Het artikel vertelde ook nog dat de idee om rauwe gesneden kool aan te maken met azijn en als salade te eten naar Amerika werd geexporteerd door Nederlandse emigranten. De eerste verwijzingen naar recepten voor deze coleslaw zouden al stammen uit 1794! Een oeroud recept dus. Moesten we maar eens proberen;

 • Dutchmen’s Coleslaw voor 4 personen
 • 2 eetlepels Dijonmosterd
 • 1 eidooier
 • 1 eetlepel wittewijnazijn
 • zout en peper liefst versgemalen
 • 150 ml arachideolie
 • 2 teentjes knoflook, geplet en fijngehakt
 • 10 ansjovisjes, geplet en fijngewreven
 • 1/2 witte kool
 • 1 winterwortel
 • bieslook
 • platte peterselie
 • 3 eetlepels kappertjes
 • worcestersauce

Doe de eidooier , de azijn, mosterd, peper en zout in een kom en roer tot een glad mengsel. Voeg er druppel voor druppel de olie bij en blijf flink kloppen (met de mixer mag ook) Als de saus dik begint te worden de ansjovisjes en de knoflook toevoegen. Op smaak brengen met nog wat worcestersauce.

De kool in fijne reepjes of stukjes snijden of schaven. De wortel idem. De bieslook en peterselie fijnhakken en dan met de rest van de ingredienten tot een salade mengen. Als de saus te dik is nog wat verdunnen met een beetje azijn en over de salade gieten.

Paul vond deze coleslaw helemaal het einde, ik prefereer een koolsalade met minder mayo, alleen wat olijflie en citroensap vind ik frisser. Maar och, voor een keer was dit best lekker. Eventueel een stukje vlees erbij en wat gekookte linzen en je hebt een mooie maaltijd.

Kopje espresso toe.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *