Risotto met lentegroen…

risotto met lentegroen

Ik weet niet hoe het in de rest van Nederland was, maar hier was het gisteren fantastisch weer. Om drie uur gaf de grote thermometer bij station Eindhoven 20 graden aan! Een goede reden om wat eerder te stoppen met werken en vlug naar huis te gaan. Paul wachtte, samen met Hond Max al op het terras van Café Dientje. Als de zon opeens zo schijnt moet je ervan genieten. Na een lekker glas witte wijn had ik zin om iets lenteachtigs te koken. Ik had geen zin om nog boodschappen te doen en besloot risotto te maken met alle groen wat er in huis was; een flinke pluk basilicum, een onsje rucolla, wat verse bieslook leken me in ieder geval een begin.

Er zijn een aantal regels die ik aanhoud voor het maken van risotto:
* gebruik goede bouillon, niet van een blokje, maak zelf bouillon van vis, vlees, kip of groenten.
* laat de rijst korrel voor korrel de vetstof (olijfolie of boter) opnemen
* houd de bouillon tegen de kook aan
* blijf roeren, met kleine scheutjes bouillon toevoegen, en maar roeren

Voor 4 personen;

300 gram Arborio rijst
60 gram boter
1 flinke ui in fijne snippers,
1 glas droge witte wijn
ongeveer 1 ½ liter bouillon,
60 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt
wat peper en zout

1 ons rucolla, flink wat basilicum en fijngehakte bieslook

40 gram van de boter in een ruime pan doen en verwarmen. De ui erbij en even zachtjes smoren. Dan de rijst toevoegen en omscheppen.
Alle korreltjes moeten met een klein beetje boter omgeven zijn. Voeg nu de wijn bij en roer goed om. Dan een beetje bouillon bij de massa gieten. De rijst moet steeds, net niet, onder staan. Roeren en roeren, bouillon erbij en weer roeren. Totale kooktijd is ongeveer 20 minuten. Maar blijf erbij en blijf alsmaar roeren, bouillon toevoegen en roeren. (Gedurende de hele kooktijd, zolang de rijst bouillon opneemt.) Als de rijst bijna gaar is, de geraspte Parmezaanse kaas erbij voegen, samen met het restant van de boter, en nog eens goed roeren. Dan al het groen erbij doen en nog eens voorzichtig omscheppen. Proef even en voeg naar smaak wat zout en peper toe.

Stukje Comtékaas toe, en natuurlijk een kopje espresso.

© ellen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *