Proeverij Hertog Jan, Arcen: Liefde voor het bier!

Brouwerij Hertog Jan Arcen

We waren vanmiddag even in Limburg. We reden langs de velden met in het blad schietende rozenstruiken en fruitbomen en de opgemaakte aspergebedden. We voeren met het veerpontje van Broekhuizenvorst over de Maas richting Arcen. Toen móesten we natuurlijk even ‘aanleggen’ bij de Hertog Jan Brouwerij. (ongeveer 200 meter rijden vanaf het pontje, links de brouwerij en rechts het café. Er loopt een pijpleiding met bier rechtstreeks van de brouwerij naar het café).

Ik vind de televisiereclame van Hertog Jan Bier prachtig. Sfeervol, Limburgs, genieten van het leven. En dat is niet alleen voor de reclame in scene gezet. In het café van de Brouwerij proef je dezelfde sfeer. De obers schenken met waar vakmanschap en liefde voor het bier.

Je kunt er kiezen uit een lijst met prachtige bieren uit eigen brouwerij, maar er staat ook een selectie mooie Belgische bieren op de kaart. Je kunt er een hapje eten. Geen culinaire hoogstandjes maar een paar smakelijke gerechten. Een stoofpotje van varkensvlees bereid met Hertog Jan Bier, een hammetje met zuurkool, of bloedworst met mooi bruin brood, gebakken appeltjes en Limburgse appelstroop. Voor de kleine trek, goed belegde broodjes, een kaasplankje, een omelet of een boterham met kaantjes.

Paul had zin in een glas Orval, liefst uit de kelder. Bier uit de koelkast vinden wij eigenlijk nèt te koud. In de streek waar het Orval bier gebrouwen wordt is het heel normaal dat de kastelijn vraagt of je het bier ‘frais ou tempéré’ wil drinken. In Nederland vinden veel café’s dat maar flauwekul, te lastig ook. In dit café krijg je je bier naar wens op keldertemperatuur of uit de koeling. Ik dronk een glas Liefmans Goudenband, ook op keldertemperatuur. Vanzelfsprekend uit het juiste glas, met veel zorg door de ober ingeschonken. En zeg nou zelf, ooit zo’n mooi glas bier gezien met zo’n smakelijke schuimrand?

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *