Abdijkaas van Postel…

postel (be)
Over de Abdij van Postel en wat je er allemaal wel en vooral ook niet kunt doen kom ik nog te schrijven. Wat je in ieder geval niet moet vergeten is kaas, brood en boter aan te schaffen, en eventueel wat Postelbier. Wij deden dat in ieder geval… Brood, boter en bier worden elders geproduceerd, voor of namens de abdij. De kaas maken de Norbertijnen zelf. Ze bezitten een indrukwekkende veestapel die in en om de abdij graast, maar of de paters zelf voldoende produceren om hun hele kaasmakerij van eigen melk te voorzien, betwijfel ik.

De kazen van de abdij komen in broodvorm, of in bolletjes. Ze worden in verschillende stadia van rijping aangeboden en ook is er een variant met fenegriek.

Het type heet halfharde roodkorstkaas. Hij heeft een hoog vetgehalte en wordt gemaakt van gepateuriseerde melk.

Het is een romige kaas, met heel ver weg wat notigs in de smaak. Verder is alles aan de kaas mild en vriendelijk. Een uitstekende kaas om te snijden op de boterham. Ook leent hij zich om mee te koken. Gewoon in blokjes gehakt misstaat hij op geen enkele borreltafel. Een goed glas Belgisch bier erbij completeert de zaak. Vergeet niet een snuifje selderiezout over de blokjes te strooien.

De prijs van de kaas heb ik niet paraat, maar exorbitant is die zeker niet.

logo streekproduct BE
© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *