Handboek voor de Vinex-jager..

Het is een goede gewoonte en een steeds populairdere bezigheid: bewust met je eten omgaan. Waar koop je in en hoe verantwoord is die aankoop? Hoe haal je het maximale uit je bereiding, met behoud van alle gezonde en voedzame stoffen? Ach, de meeste foodlog-lezer klinkt het bekend in de oren. En laten we wel wezen, zo moeilijk is het niet. Steeds meer verantwoorde producten worden aangeboden, ook in de supermarkt. Steeds meer eco en bio, steeds meer variatie zonder al te veel “foodmiles”. En het internet staat bomvol met recepten en tips die het leven gezond en aangenaam houden. We hebben het ons op een verantwoorde manier makkelijk gemaakt.

Zo niet de Vinex-jager! Hij jaagt in het voorgeborgte van de Grote Stad op slooteend en vijvermeerkoet. Hij stroopt parken af op zoek naar konijn en stadsduif en zelfs de cavia van de kindertjes is niet veilig. Hij brouwt zijn eigen bier, maakt kaas en worst en stook zelf zijn spiritualiën. Hij bereidt zich voor op erger tijden door te pekelen, te roken en te drogen. Hij is geen watje, hij is een ECHTE man…

De avonturen van de Vinex-jager zijn te boek gesteld. Alweer een paar maanden geleden verscheen de uitgave bij Prometeus. En onmiddellijk was het raak. Er kwamen artikelen in de Grote Dagbladen, radio en t.v. besteedden er meteen aandacht aan en elk gerenommeerd kook- of boekenblog wist er over te melden. Met welwillendheid werd erover het boek geschreven, maar ook maakte het een storm van kritiek los. Met name op het zelf vangen en slachten van wild blijkt in dit “alles-moet-kunnen” landje nog altijd een zwaar taboe te rusten.

Aan de auteurs zal het niet liggen. Zijn doen vrolijk kond van jachtmethoden met klem en val, met buks en hengel. Ze leggen haarfijn uit hoe je doodt, plukt en vilt. En natuurlijk hoe de zo gewonnen eetwaar te verwerken is tot meer dan acceptabele gerechten.

Die auteurs zijn Meneer Wateetons en Sjoerd Mulder. Sjoerd Mulder is stadsjager van beroep. Zijn belevenissen zijn te volgen op sjoerdmulder.nl. Meneer Wateetons eet, kookt en experimenteert, met wisselende uitkomsten. Hierover kun je meer lezen op zijn weblog Meneer Wat Eet Ons. Ben je oprecht geïnteresseerd in eten en drinken dan kan ik je die web-logs van harte aanbevelen.

Maar goed, het ging over het boek. In drie grote hoofdstukken wordt verteld hoe de Vinex-jager niet alleen overleeft, maar het leven zelfs aangenaam maakt. Het boek instrueert heel precies hoe het allemaal in z’n werk gaat, dat slachten en stoken, dat zouten en drogen. Als toegift krijg je een aantal recepten waarmee je het be- en verwerkte voedsel en de drank kunt toebereiden. De uitleg is nauwkeurig en helder, de toon is ronduit hilarisch. Het was al weer lang geleden dat ik zo vaak en zo hard moest lachen bij mijn lectuur.

Extra te vermelden zijn de werktekeningen van Tijs Koelemeijer. Een multirook-oven, een worst-gun, een destilleerapparaat en een kleine kaasmakereij. Met een beetje handigheid allemaal zelf te bouwen. (Spulletjes en onderdelen slingerden toch al rond in je huis, en de rest is te koop bij de bouwmarkt.)

Dit stukje had eigenlijk dienen te verschijnen vóór vaderdag (altans, dat vond de uitgeverij). Ik houd het erop dat het boek veeleer verplichte vakantielectuur is. Lui onderuit gezakt in je campingstoel bestudeer je de inhoud. Het levert je dolkomische momenten op, en dat is mooi meegenomen op zo’n blasé-camping in Hartje Frankrijk. En mogelijk kom je meer en meer tot het inzicht dat er bij thuiskomst een en ander moet veranderen. Je wordt Vinex-jager (m/v). Het belooft een hete herfst.

  • Handboek voor de Vinex-jager
  • Sjoerd Mulder/Meneer Wateetons
  • Uitgeverij Prometeus
  • ISBN 978 90 446 1426 8
  • € 16,95

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *