Courgettebloemen en druiven…

Ik heb vanmorgen een tijd in de tuin gewerkt. Alles groeit als kool, ook het onkruid. Kool hebben we niet, maar wel één courgetteplant. Ik kocht de plant drie weken geleden, samen met vier platte peterselieplantjes, op de jaarlijkse markt op Huize Padua. Het was toen een piepklein plantje. Het piepkleine plantje is inmiddels flink gegroeid. En, daar was het allemaal om begonnen, de plant heeft al drie bloemen en een heleboel knoppen.  Courgettebloemen zijn prima te gebruiken om te vullen. Helaas kan ik ze hier nergens kopen, dus vandaar een plant gekocht. Als we ook nog courgettes krijgen is dat mooi meegenomen. Ik weet trouwens niet of dat kan met één plant? Moet ik er misschien twee hebben i.v.m. de bevruchting? Of hoeft dat bij courgettes niet? Ik zie wel. Bloemen om te vullen hebben we alvast. Ik denk nog deze week genoeg bloemen te kunnen oogsten voor een maaltje. Wordt vervolgd.

22 juni 2007 039

Ik heb ook flink moeten snoeien  om de druivenstruiken een beetje in het gareel te brengen. We hebben, tegen een muur op het zuiden, vijf druivenstruiken staan. Er hangen al flinke trossen in en de struiken groeien explosief op dit moment. Als ik niet ingrijp wordt de hele eethoek overwoekerd, dus doe ik maar zoals de wijnbouwers; alles wat overbodig is eraf. Ik las dat Mariëlla van Wijnkroniekenen Cuno van Wijnsuggestie. wijn willen gaan maken van Rieslingdruiven. Cuno heeft al twee trosjes! Jammer dat wij een andere druivensoort hebben ( de Boskoops Glorie, een consumptiedruif) anders zou ik zeggen, kom hier maar oogsten. Wij hebben elk jaar zoveel druiven dat ik niet weet wat ik ermee moet doen.

Eigenlijk wil ik al jaren een Elbling druif zetten. Ik heb gelezen dat de Romeinen deze druivensoort speciaal naar Noord Europa meesleepten om daar toch wijn te kunnen maken. Elbling is een druivensoort die het in mindere klimaten ook nog prima doet. In Luxemburg en in Duitsland langs de Moezel vind je veel Elblingdruiven. Toch eens zoeken of ik daar ergens een paar struikjes kan kopen! Het wordt nu te warm om in de tuin te werken, ik ga  lekker in de schaduw zitten met een boek.

© ellen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *